Nova nada za sve koji pate zbog slabog sna: Pronađen gen koji ljude osuđuje na život pun nesanice

Otključavanjem genetskog koda nesanice, nizozemski istraživači otkrili su cjeloživotni genetski učinak te pozivaju na ranu intervenciju već u djetinjstvu.

Branimir Vorša | 10.11.2023. / 12:41

Kronična nesanica velik je problem (Foto: Shutterstock)

Otključavajući misterije ljudskog genetskog koda, nedavna studija provedena u Nizozemskoj otkrila je specifične DNK obrasce koji igraju ključnu ulogu u određivanju osjetljivosti na nesanicu. Znanstvenici su proveli istraživanje pomno prateći obrasce spavanja gotovo 2500 osoba, od vremena dok su bili u majčinoj utrobi do njihove 15. godine života. Studija je otkrila da su pojedinci koji posjeduju genetske markere povezane s poremećajima spavanja bili skloniji noćnom buđenju tijekom adolescencije.

Gen "lošeg spavača" doživotno je aktivan

Umjetna inteligencija, ilustracija Zanimljivi rezultati istraživanja: Zbog komunikacije s AI ljudi se osjećaju usamljeno, manje spavaju i više piju

Suprotno dosadašnjim spoznajama ograničenim na odrasle, novo istraživanje pokazuje da gen "lošeg spavača" ostaje aktivan tijekom cijelog životnog vijeka osobe. Znanstvenici sa Sveučilišnog medicinskog centra Rotterdam i Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus MC istaknuli su važnost ranog otkrivanja problema sa spavanjem kod djece, naglašavajući potrebu da se intervenira već u djetinjstvu kako bi se spriječila potencijalna doživotna nesanica.

Prikupljajući uzorke DNK-a od 2458 europske djece rođene između travnja 2002. i siječnja 2006. godine, znanstvenici su koristili krv iz pupkovine i uzorke uzete kad su djeca uključena u studiju bila u dobi od šest godina. Majke su dale informacije o obrascima spavanja svoje djece u različitim fazama, dok je podskupina od 975 tinejdžera nosila uređaje za praćenje spavanja otprilike dva tjedna. Analiza je generirala DNK rezultate rizika, otkrivajući korelaciju između visokih rezultata i upornih problema povezanih s nesanicom, kao što su noćna budnost i poteškoće s uspavljivanjem tijekom djetinjstva.

Problem ima status epidemije u SAD-u

Znanstvenici su izrazili potrebu za daljnjim istraživanjem genetski utemeljenog ranog otkrivanja i prevencije problema sa spavanjem. Njihova otkrića dokumentirana su u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Prepoznajući utjecaj sna na djetetov razvoj i akademski uspjeh, stručnjaci zagovaraju rano rješavanje problema sa spavanjem. Studija iz 2022. godine, objavljena u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine, otkrila je isto tako vezu između poremećenog sna i akademskog uspjeha. Isto tako, anketa američke Nacionalne zaklade za spavanje pokazala je da više od 87 posto američkih srednjoškolaca ne spava preporučenih osam do 10 sati noću.

Nesanica, ilustracija Zabrinjavajući rezultati nove studije o nesanici

Ozbiljnost problema potaknula je Američku akademiju pedijatara da lošu kvalitetu sna među tinejdžerima označi kao 'epidemiju', navodeći korištenje elektroničkih medija, konzumaciju kofeina i rano vrijeme polaska u školu kao čimbenike koji doprinose tomu. Ta svijest potaknula je akciju, s roditeljima i stručnjacima za spavanje koji su pozvali državna zakonodavna tijela da proglase kasniji početak škole. Trenutačno su Kalifornija i Florida jedine države s politikom koja nalaže da javna nastava u srednjoj školi ne započne prije 8:30 ujutro, iako se rok za provedbu Floridi proteže samo do 2026. godine.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti