Pentagon: Do kraja godine razumno očekivati određeni oblik cjepiva za koronavirus

Znanstvenica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je kazala kako je opravdano očekivati ​​da do kraja godine određeni oblik cjepiva protiv koronavirusa bude dostupan dijelu stanovništva Sjedinjenih Država.

Hina | 03.06.2020. / 12:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki ministar obrane Mark Esper je 15. svibnja najavio da američka vojska i vlada do kraja godine kane proizvesti cjepivo u suradnji s privatnim sektorom.

Pukovnica Wendy Sammons-Jackson, ravnateljica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je na konferenciji za novinare u Pentagonu kazala da je razumno očekivati oblik cjepiva koje će, do kraja godine biti dostupno određenom dijelu stanovništva.

Njezin kolega, dr. Kayvon Modjarrad dodao je da istraživači o novom virusu uče brže nego o bilo kojem drugom virusu ranije.

Dakle, izrada cjepiva u samo nekoliko mjeseci, od koncepta pa sve do treće faze kliničkih ispitivanja i potencijalnog odobrenja je bez presedana. No vjerujem da je u ovakvim okolnostima puno toga moguće. 

Znanstvenici Američkog vojnog programa kazali su da je u tijeku suradnja s američkim i međunarodnim farmakološkim i biotehnološkim tvrtkama, među kojima su AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson, Moderna Inc i Sanofi SA.

Surađuje se na razvoju lijekova i cjepiva, a vojska krajem ljeta planira testirati vlastitog 'kandidata' za cjepivo na ljudima.

Znanstvenici koji predvode američka istraživanja Reutersu su krajem svibnja kazali da Sjedinjene Države planiraju provesti masovno testiranje najmanje pet vrsta cjepiva koja najviše obećavaju na više od 100.000 volontera, da bi do kraja 2020. godine mogli isporučiti sigurno i učinkovito cjepivo.

Tvrtka Lonza nada se proizvodnji cjepiva četiri do šest tjedana ranije od planiranog

Istodobno švicarska tvrtka za proizvodnju lijekova Lonza Group AG, koja je sklopila ugovor s američkom biotehnološkom tvrtkom Modernom s ciljem što brže proizvodnje cjepiva, u utorak je izvijestila da ubrzava rad na razvoju dviju linija eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 kako bi proizvodnja započela četiri do šest tjedana ranije nego što je planirano.

Preduvjet za to je da se njihovi projekti pokažu uspješnima, kazao je izvršni direktor švicarskog proizvođača lijekova, Albert Baehny

Lonza, koja se nada da će do srpnja uspjeti izraditi manje serije aktivnih sastojaka eksperimentalnog cjepiva za Modernu, sada nastoji privesti kraju komercijalnu proizvodnu liniju u Portsmouthu, gotovo mjesec dana od prvobitno predviđenog datuma, a to je bio prosinac 2020., kazao je Baehny.

Druga komercijalna linija, na kojoj se radi u švicarskim laboratorijima Lonze u Vispu, čiji je završetak planiran za siječanj ili veljaču 2021., u aktualnim bi okolnostima mogla biti spremna već u prosincu, dodao je.

Moderna, koja je s Lonzom u svibnju potpisala desetogodišnji ugovor o proizvodnji, prošli je tjedan provela testiranja na 600 pacijenata.

Četiri do šest tjedana ranije..., to bi bilo izvanredno. Tehnologija nam je poznata i bez problema napredujemo u proizvodnji. Ako je možemo ubrzati, učinimo to. Radimo brzinom pandemije, kazao je Baehny.

Ipak, stručnjaci ne očekuju da će ijedno cjepivo biti odobreno prije 2021. najranije, jer cjepiva moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije negoli budu spremna za korištenje na stotinama milijuna ljudi, ako ne i milijardama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti