Dobra vijest za onkološke pacijente: "To vam je otprilike kao da na Grobnik dođe Formula 1"

Hrvatski onkološki pacijenti već bi se 2024. trebali liječiti po konceptu personalizirane medicine. U Zagrebu su u ponedjeljak potpisani ugovori o izgradnji Centra za liječenja malignih bolesti u Zaboku.

DNEVNIK.hr | 07.11.2022. / 22:21

Galerija

Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme. Tako bi se trebali liječiti pacijenti u Centru za liječenje malignih bolesti.

Mi smo donedavno imali koncept da se jedan pristup liječenja koristi kod svih pacijenata, a onda smo shvatili, prije otprilike 10 godina, da je naš genom različit, da su naši proteini različiti, da su naši šećeri različiti, da su različiti čimbenici koji dolaze iz okoliša, kazao je Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarine, u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sare Tomašković.

I baš zato svakom bi se pacijentu trebalo pristupati različito.

Slika nije dostupna Lijek za liječenje ovisnosti možda bi mogao pomoći i u oporavku od posljedica dugog covida

Dajemo pravu terapiju zasnovanu na osnovama analize genoma svakog pacijenta i svih drugih segmenata. Mi zapravo tu terapiju optimiziramo, ona je kod karcinoma nužna, dodaje Primorac.

Američka investicija

Američka je to investicija vrijedna 15 milijuna dolara. Za veliki projekt u ponedjeljak su pali potpisi Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu, Specijalne bolnice Sv. Katarina te Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Centar će biti u Zaboku.

To vam je otprilike kao da na Grobnik dođe Formula 1, to je otprilike takav iskorak što se tiče mogućnosti liječenja naših pacijenata od raka, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Pacijente će liječiti i američki i hrvatski liječnici.

Slika nije dostupna Znanstvenike ''oduševio'' novi tretman koji vraća vid slijepim miševima

UPMC će imati svoje liječnike zaposlene u Centru, ali u suradnji, u drugim djelatnostima - radiologiji, laboratoriju i ostalim djelatnostima interne medicine i kirurgije, tu vidimo neku suradnju koju smo i do sada imali sa Svetom Katarinom. Tim razvojem i međuliječničkom i sestrinskom suradnjom doprinosimo našim pacijentima, objasnio je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Na pitanje kako će se to odraziti na novčanike pacijenata, Primorac odgovara: Vi već danas imate preko HZZO-a odobrenu mogućnost liječenja tim pacijentima i cijeli ovaj projekt odvija se u Hrvatskoj kako bi svi građani u Hrvatskoj preko HZZO-a mogli primiti ovu terapiju, to je početak i kraj svega.

S prvim radovima kreće se na proljeće sljedeće godine, a Centar bi trebao bi biti gotov 2024. godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti