Perun je prvi potpuno hrvatski satelit čije lansiranje u svemir očekujemo vjerojatno za dvije godine

Projekt Perun uključuje razvoj i konstrukciju, montažu te lansiranje nanosatelita na kojem će raditi hrvatski stručnjaci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2022. / 07:58

Prikaz Peruna (Foto: A3)

Dok bi među pojmovima koji se mogu povezati s Hrvatskom mogli istaknuti prekrasno more, turizam, nogometnu reprezentaciju te nabrojati brojne druge epitete koji krase Lijepu Našu, ono s čim bi je malotko povezao jest svemir, odnosno svemirske tehnologije. Jasno, ne samo da nismo svemirska sila, nego do sada nismo imali niti nekih većih i poznatijih svemirskih projekata, no situacija se posljednjih godina ipak mijenja te su napravljeni prvi i značajni koraci koji Hrvatsku stavljaju na ovu mapu.

Svemirsku tehnologiju prvenstveno povezujemo s raketama, satelitima, svemirskim postajama i slično, no ova je industrija puno šira i obuhvaća brojne sektore, u čemu i Hrvatska može imati svoju zapaženu ulogu, a u tome već sudjeluju neke hrvatske kompanije, iako se u široj javnosti o tome ne zna previše.

Da potencijal postoji, vjeruje i Danko Kočiš iz Jadranske aero-svemirske asocijacije (Adriatic Aerospace Association - A3) koja i želi omogućiti da se taj potencijal i ostvari. A3 je nevladina i neprofitna udruga koja je osnovana s ciljem, među inim, poticanja istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, kao i obrazovanja i savjetovanja.

Sentinel Iz ESA-e objavili kraj misije za satelit Sentinel-1B

Danko Kočiš (Foto: A3)

U razgovoru za Zimo Kočiš je rekao kako vjeruje da Hrvatska može postati regionalno središte za svemirske tehnologije, što naravno neće biti jednostavno, niti će se dogoditi preko noći. Naglasio je kako smo propustili brojne vlakove u drugim industrijama te A3 sada čini sve kako bi Hrvatska uskočila u ovaj vlak, što namjeravaju napraviti različitim projektima koji će i mladima pružiti priliku da rade na njihovom razvoju. Moramo mlade zadržati, educirati u sektoru, pružiti im mogućnost rada na velikim projektima, usvajanjem novih znanja na europskim i svjetskim fakultetima i institutima kako bi sva stečena znanja mogli upotrijebiti u Hrvatskoj, u postojećim industrijama ili poduzetničkim vodama kao nove grane hrvatske svemirske industrije, smatra Kočiš.

Prvi hrvatski satelit

Jedan od projekata na kojem radi A3 i koji se razvija vještinama i znanjima članica ove organizacije jest prvi potpuno hrvatski satelit nazvan Perun, što je ime koje u slavenskoj mitologiji označava vrhovno božanstvo. Projekt uključuje razvoj i konstrukciju, montažu te lansiranje nanosatelita popularno nazvanih cubesat, u izvedbi od dvije jedinice: Jedan unit označava dimenzije cubesatelita 10x10x10cm, što bi za dvije jedinice značilo 20x10x10, što su u satelitskim i svemirskim razmjerima zbilja skromne dimenzije, ali minijaturizacijom elektroničkih komponenti i sklopova s jedne strane te cijenom lansiranja 1 kilograma korisnog tereta u orbitu s druge strane, sasvim zadovoljava potrebe znanstvenog projekta kojem je zajednički cilj – svemirski pogled prema Zemlji, objasnio je Kočiš.

Primarni ciljevi koji se želi postići s Perunom, osim pokretanja prvog potpuno hrvatskog satelita i pokretanja hrvatskog svemirskog programa, kao i prikupljanje podataka sa satelita u edukacijske svrhe. Sam projekt podijeljen je u dvije faze. Perun I kao satelit od dvije jedinice u stadiju je projektiranja i razrade, a Perun Ip, kao preteča Perunu I, bit će veličine jednog unita i skromnije opremljen, najviše zbog izvora financiranja. Sadržavat će kameru koja će snimati sam satelit sa Zemljom u pozadini te radioamaterski repetitor koji će raditi u UHF/VHF području.

Čista soba na IRB-u gdje će se satelit djelomično sklapati (Foto: A3)

Sentinel Iz ESA-e objavili kraj misije za satelit Sentinel-1B

Za Perun je potrebno izraditi sklopovlje za kameru te upravljanje kamerom, izvor i skladištenje energiju, daljinsku komunikaciju i upravljanje satelitom. Iako je riječ o naizgled jednostavnim komponentama i sklopovima, to će biti pravi test znanja u satelitskoj tehnologiji.

CroCube

Osim što će to biti prvi potpuno hrvatski satelit, važnost Peruna je i u činjenici što će na tom projektu raditi veliki broj mladih inženjera i znanstvenika, koji će time steći potrebno znanje i iskustvo u teoriji svemirskog i softverskog inženjerstva, strojarstva itd.

Kočiš kaže kako će tehnologije biti otvorene radi javne vidljivosti projekta i priključivanja što većeg broja zainteresiranih sudionika, kako u izradi tako i u upravljanju i posebno naglašava partnerski sporazum s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture koja objedinjuje sve nacionalne saveze tehničke kulture u Hrvatskoj, uključujući i radioamatere, ali i raketaše, profesore tehničke kulture itd.

U tome je još jedna važnost projekta jer će sve osobe koje sudjeluju na projektu, stečeno iskustvo moći prenositi dalje kroz edukaciju o hrvatskoj svemirskoj tehnologiji po školama diljem Lijepe Naše.

A3, pored Peruna, sudjeluje na još jednom projektu razvoja satelita CroCube i to u suradnji sa slovačkom tvrtkom Spacemanic. Njegovom razvoju trebale bi pomoći i donacije putem Croinvest platforme, a kampanja za CroCube trebala bi početi uskoro, tijekom rujna.

Spacemanic kao partner odabran je jer je riječ o kompaniji s velikim iskustvom u izradi satelita, dok će svoj dio, pogotovo po pitanju programiranja, odraditi i hrvatska ekipa koja će time dobiti znanje i vještine koje će iskoristiti za završetak projekta Perun. Lansiranje CroCube satelita dogovoreno je putem berlinske tvrtke Exolaunch, a u svemir će odletjeti na SpaceX-ovom Falconu 9.

Lansiranje CroCubea u svemir planirano je za sljedeću godinu, dok je za lansiranje Peruna trenutačno teško odrediti okvir - iako se prije spominjala 2023. godine, iz A3 sada kažu kako će to vjerojatno biti godinu dana poslije.

Optimističan pogled na budućnost

Slika nije dostupna Jadranska aero-svemirska asocijacija kod Milanovića, otkrili kad planiraju lansirati prvi hrvatski satelit

Perun je samo jedan od projekata s kojima A3 želi približiti svemirsku industriju mladima i pokazati im da se i iz Lijepe Naše može raditi na projektima koji će imati ne samo globalni utjecaj, već da će njihov rad imati utjecaj i izvan našeg planeta. Pored rada na takvim projektima, potrebno je razviti suradnju s državnim institucijama, ministarstvima, odgojno-obrazovnim i znanstvenim ustanovama na edukaciji mladih te dostupnosti svemirskih tehnologija, kao i uspostaviti suradnju s hrvatskom industrijom gdje će se takav mladi obrazovani kadar moći zapošljavati po završetku škole.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti