Pfizer započeo kliničko ispitivanje cjepiva protiv gripe koristeći mRNK tehnologiju

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer u ponedjeljak je objavila da je započela kliničko ispitivanje u sklopu kojega će testirati cjepivo protiv gripe koristeći istu tehnologiju glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK) koja stoji iza njezina uspješnog cjepiva protiv covida-19.

Hina | 28.09.2021. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici namjeravaju poboljšati postojeću generaciju cjepiva protiv gripe, čija je učinkovitost između 40 i 60 posto u borbi protiv bolesti koja može prouzročiti i do 650.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Pandemija covida-19 omogućila nam je da primijenimo goleme znanstvene potencijale tehnologije mRNK, rekla je Kathrin Jansen, voditeljica istraživanja cjepiva u Pfizeru.

Gripa je i dalje područje medicine u kojemu vidimo potrebu za unaprijeđenim cjepivima, što bi moglo poboljšati njihovu učinkovitost bez obzira na sezonu, a vjerujemo da je mRNK idealna tehnologija za provedbu ovakvog izazova.

U sklopu rane faze studije angažirat će se više od 600 Amerikanaca u dobi od 65 do 85 godina, stoji na internetskim stranicama tvrtke na kojoj su objavljeni podaci o istraživanju.

Konkretno, Pfizerovi stručnjaci žele usporediti sigurnost i razinu imunosne reakcije organizma na cjepivo na bazi mRNK za novonastale rekombinirane viruse gripe u različitim količinama u odnosu na dosadašnje konvencionalno licencirano cjepivo za četverostruko rekombinirani virus.

Uobičajena sezonska cjepiva protiv gripe općenito nastaju uzgojem virusa u kokošjim jajima ili u stanicama sisavaca.

Virusi se inaktiviraju i obrađuju da bi se pretvorili u cjepiva. Taj je proces pun izazova, a jedan od njih je proizvodnja cjepiva koja izazivaju snažan odgovor i praćenje promjena u virusima. Kad je posrijedi cjepivo za sljedeću sezonu gripe stručnjaci moraju predvidjeti najbolje podudarnosti šest mjeseci unaprijed.

Prednost tehnologije glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK) je u tomu da joj treba samo genski slijed virusa ili njegov određeni dio, što omogućuje bržu i fleksibilniju proizvodnju cjepiva.

Glasnička ribonukleinska kiselina obložena je lipidnim nanočesticama pomoću kojih ulazi u stanice, a one sprečavaju njihovu razgradnju.

Pfizerovi znanstvenici su rad na cjepivu protiv gripe na temelju mRNK započeli još 2018. godine u suradnji s njemačkim partnerom BioNTechom.

U budućnosti Pfizer planira istražiti cjepiva na temelju glasničke RNK i u borbi protiv ostalih respiratornih virusa, ali i raka i genetskih bolesti.

I Moderna radi na sličnom cjepivu protiv gripe na bazi glasničke RNK, kao i na cjepivu protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV), koji često uzrokuje infekcije dišnog sustava, a one se obično očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. No ovaj virus može prouzročiti i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti