Pfizerov lijek protiv bolesti COVID-19 učinkovito smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti, ali još nije spreman za tržište

Iako su iz Pfizera istaknuli kako kliničko testiranje njihova lijeka još nije gotovo te je potrebno provesti dodatna ispitivanja, čini se kako bi visoka učinkovitost ovaj lijek ipak mogla pogurati na tržište.

Martina Čizmić | 14.12.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutska tvrtka Pfizer objavila je nove podatke iz svoje studije eksperimentalnog lijeka za COVID-19 koji pokazuju visok stupanj učinkovitosti lijeka u sprječavanju hospitalizacija, ali nešto manju učinkovitost u slučaju ublažavanja blagih simptoma.

Svoje je rezultate Pfizer objavio u dvije studije, u kojima je naveo da njihov lijek Paxlovid nije ispunio primarni cilj smanjenja simptoma u odraslih ispitanika. No, u drugoj je grupi ispitanika smanjio potrebu za hospitalizacijom kod osoba oboljelih od bolesti COVID-19 za čak 70 posto.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Lijekovi protiv COVID-a su dobrodošli, ali nikako nisu zamjena za cijepljenje

Istovremeno, lijek je imao učinkovitost od 89 posto u sprječavanju hospitalizacija kod osoba koje imaju velik rizik i nisu cijepljene, ali samo ako se primijeni unutar tri dana od pojave prvih simptoma.

Iako su iz Pfizera istaknuli kako kliničko testiranje njihova lijeka još nije gotovo te je potrebno provesti dodatna ispitivanja, čini se kako bi visoka učinkovitost ovaj lijek ipak mogla pogurati na tržište.

Ovi rezultati pokazuju da bi naš lijek, ako dobije odobrenje, mogao imati značajan utjecaj na živote mnogih jer, kako podaci pokazuju, Paxlovid smanjuje rizik za hospitalizaciju i smrt te pokazuje značajno smanjenje virusnog opterećenja, pojasnio je rezultate CEO Pfizera Albert Bourla. Varijanta koju pomno pratimo, kao što je omikron, samo je dodatno naglasila potrebu za terapijama i lijekovima za one koji su zaraženi virusom, a mi smo sigurni da bi ovaj potencijalni lijek mogao biti kritični alat koji bi mogao pomoći u obuzdavanju pandemije.

Slika nije dostupna Jesu li tablete rješenje za okončanje pandemije koronavirusa?

Paxlovid cilja interni protein proteazu, za koji se smatra da ne mutira unutar virusa. To bi ga moglo učiniti ključnim u liječenju prvenstveno necijepljenih pojedinaca, a s vremenom i cijepljenih pojedinaca koji obole od koronavirusa, bez obzira na to o kojoj se varijanti radilo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti