Оsnivač Piratske Partije u Srbiji, Aleksandar Blagojević, povodom svog najavljenog učešća na predstojećim izborima i nedavne kandidature na otvorenoj izbornoj listi stranke NOPO (Nijedan Od Ponuđenih Odgovora) je objavio autorski tekst pod naslovom 'NOPO je greška'.

Nedavno smo objavili da će se Aleksandar Blagojević boriti za mesto narodnog poslanika u srpskom parlamentu na predstojećim izborima kroz otvorenu listu NOPO koja funkcioniše kao stranka nacionalne manjine, ali plan je promenjen i Piratska Partija neće na ovaj način biti politički angažovana.

Piratska Partija je najavila registrovanje političke stranke u Srbiji i već ima potpisan sporazum o saradnji sa strankom Zeleni Srbije. Na međunarodnom nivou Piratska Partija je veoma aktivna, a u Nemačkoj su postali treća najveća politička partija.

Prenosimo Blagojevićev tekst sa sajta Piratske Partije u celini:

Ja (Aleksandar Blagojević) sam napravio grešku prijavom na nopo izbornu listu. Moja naivna i slobodarska ideja je bila da eventualnom otvorenošću i saradnjom nas malih, pobedimo establišment i patokratiju (njih velike).

U razgovorima i analizama smo kasnije ustanovili da:

- bi smo ugrozili nopo reklamiranjem jer su manjinska stranka a mi smo regularna (eksponiranjem naše povezanosti bi oni završili u zatvoru)

- njihov sistem raspodele potpisa nije transparentan (nije javan i sa potpuno nejasnim mehanizmom)

- prva dva mesta na nopo listi su pratkično neizmenljiva, tako da je eventualno treće mesto za mene jedino izvodljivo uz dodatnih 60 000 glasova za nopo (što i nije nemoguće ali nije ok prema nopo jer bi ih pravno urušili kampanjom, prethodnom akcijom)

To je faktičko stanje stavari. Moja dobra namera se na žalost izjalovila zbog čudesnog odsustva komunikacije, čak i sada u 2012. godini. Nopo je dobio malu turu potpisa jer je jedna grupa ljudi dobila polutačnu informaciju da podržavam nopo direktno što uopšte nije slučaj. Pored toga, to i piše na sajtu nopo-a, lista je otvorena i svaki građanin može da se prijavi – što je svojevrstan trik kako bi se cela priča oko izbora spustila na običan građanski nivo (i opet ponavljam, pobedio establišment).

Ono, što građani treba da nauče iz ove moje greške je da se nikada ne upuštaju u dogovore sa organizacijom ili pojedincem koji nije transparentan i otvoren. Mislim da smo mi na vreme saznali kakvo je stanje stvari u vezi sa nopo. Pored svega, nadam se da je jedna grupica glasova pretočena iz establišmenta u manje stranke kakva je nopo i da će se trenutni politički establišment lažova i lopova urušiti bilo legalnim putem bilo opštenarodnom revolucijom nabijanja na _masan_ kolac, kaže Blagojević u tekstu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju