PlayStation 4 sa streamingom PS3 igara?

Unatoč činjenici kako PlayStation 4 neće podržavati PS3 igre (prvenstveno zbog sasvim različite arhitekture stare i nove konzole), prema novim informacijama koje prenosi The Wall Street Journal, budući vlasnici nove Sonyjeve konzole možda u konačnici i neće ostati odsječeni od (pre)bogate PS3 kolekcije.

Zimo Zimo Ante Malenica | 16.02.2013. / 12:10

PlayStation 4 sa streamingom PS3 igara?

Unatoč činjenici kako PlayStation 4 neće podržavati PS3 igre (prvenstveno zbog sasvim različite arhitekture stare i nove konzole), prema novim informacijama koje prenosi The Wall Street Journal, budući vlasnici nove Sonyjeve konzole možda u konačnici i neće ostati odsječeni od (pre)bogate PS3 kolekcije.

Naime, kao što su mnogi mediji pretpostavili ranije i sada prema konkretnijim „insajderskim informacijama' kojih se dokopao spomenuti američki dnevni list, Sony će tehnologiju Gaikaia kojeg je prošle godine doveo u svoje redove, upotrijebiti za obogaćivanje ekosustava nove PlayStation konzole. Govorimo konkretno o streamingu igara (igra se izvodi na udaljenom serveru, a kompresirani video frameovi u realnom vremenu šalju se korisniku), nešto u čemu se okušao i neslavno propali Onlive, pionir te ideje.

Pošto je sama tehnologija još uvijek limitirana (prvenstveno zbog propusnosti postojeće mrežne infrastrukture), igrači bi navodno, barem za sada, mogli dobiti na raspolaganju samo PS3 naslove, dok bi se novije PS4 igre distribuirale i igrale kao što se to radi danas. Streaming doduše ne bi bio limitiran samo za televizijski ekran – pošto smo već pisali o mogućoj Android podršci, odnosno o ideji PlayStationa kao „centralnog poslužitelja', nova plejka mogla bi biti sposobna putem streaminga dostaviti PS3 igre na bilo kakav format ekrana.

Ova mogućnost i nije toliko iznenađujuća. Sony nije utrošio za Gaikai 380 milijuna $ bez jasnog plana kako tu investiciju dugoročno „oploditi“. Kako vrijeme odmiče i kako se razvija mrežna infrastruktura, cloud usluge sve će više dobivati na važnosti, i to ne samo u kontekstu pohrane podataka, nego i u domeni izvođenja kompleksnijih aplikacija, u ovom slučaju igara. Ionako su već mnogi tržišni analitičari i stručnjaci zaključili kako će nam Microsoft i Sony ove godine donijeti posljednju generaciju konzola – uzevši u obzir u kojem smjeru ide IT industrija, nekakav „PlayStation 5“ biti će samo streaming uređaj i ništa više.

Za kraj ove „cpt. obvious vijesti“, bacite oko na novu autentičnu sliku prototipa PS4 kontrolera. Kako je krenulo, do iduće srijede sve ćemo saznati o novoj Sonyjevoj konzoli.

PS4 kontroler

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti