Najnoviji robot Švicarskog Federalnog tehnološkog instituta u Laussaneu može oponašati kretnje vodozemca na tlu i u vodi.

Robot je nazvan Pleurobot, a dizajniran je nakon proučavanja rendgenskih snimaka kretanja daždevnjaka. Znanstvenici su i ranije radili slične robote, ali ovaj ima najrealističnije pokrete do sada. Također, istaknuli su da je preciznost robota temeljena na 3D pokretima životinjskog kostura.

Pleurobot ima kosti napravljene 3D printanjem, motorizirane zglobove i elektroniku koja služi kao centralni živčani sustav. Robot ima manje pršljenova u odnosu na životinju, ali su znanstvenici optimizirali njihove pozicije tako da je kretanje autentično i prirodno.

Vođa projekta, Auke Ijspeert, istaknuo je da robot može pomoći u boljem razumijevanju pokreta pršljenova.

Najniža razina električne stimulacije kičmenog stupa kod daždevnjaka povezan je s hodanjem, a najviši s plivanjem pa robot znanstvenicima može pomoći da bolje razumiju povezanost između kičmenog stupa, stimulacije i pokreta pršljenova.

Ovaj bi projekt u budućnosti mogao pomoći u razvoju neuroprotetičkih uređaja za osobe koje su imale amputaciju i paraplegičare.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju