Američki predsjednik Donald Trump dugo je uživao svojevrsni imunitet na društvenim mrežama. Mogao je objavljivati čak i one objave koje "obični" korisnici nisu mogli. No to se u posljednje vrijeme mijenja.

Tako su prvi put Facebook i Twitter uklonili jednu njegovu objavu sa svojih mreža. Radi se o videu Trumpova intervjua u emisiji "Fox & Friends" u kojem je izjavio kako su djeca "gotovo imuna" na COVID-19.

Djeca ga podnose veoma dobro. Ako pogledate brojeve, u smislu mortaliteta, umrlih... za djecu ispod određene dobi... njihov imunološki sustav je veoma jak. Čini se kako ga podnose jako dobro i to je prema svim statistikama, rekao je Trump u videu.

Obje su mreže objavile kako je objavom prekršio pravila uvedena kako bi se spriječila dezinformacija i širenje lažnih vijesti o koronavirusu.

I dok je video na Facebooku odmah uklonjen, na Twitteru je prvo skriven, a želi li TeamTrump (službeni profil Trumpove predsjedničke kampanje) ponovno tvitati, morat će ga prvo ukloniti.

Ovo je prvi put da je neka Trumpova objava uklonjena, ali i prvi put da je neka društvena mreža uklonila objavu nekog američkog predsjednika zbog kršenja pravila o širenju dezinformacija i lažnih vijesti.

Očekivano, iz Trumpova stožera optužili su obje kompanije da su pristrane kad je predsjednik u pitanju te dodali da je Trump samo izgovorio činjenicu.

Kompanije koje drže društvene mreže nisu arbitrari istine, poručili su iz stožera.

Iz Bijele kuće zasad se nisu oglasili o cijelom slučaju.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju