Pobuna protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu: Indijci ne žele "ekonomskog terorista"

Jeff Bezos posjetio je Indiju i najavio ulaganje Amazona od milijardu dolara. Mali trgovci protestiraju jer smatraju da je to prvi korak prema njihovu uništenju, a Bezosa nazivaju ekonomskim teroristom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2020. / 07:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos ovih je dana u Indiji, gdje je najavio ulaganje njegove kompanije od milijardu dolara. No umjesto zadovoljstva i osmijeha zbog te investicije Bezos je naišao na prosvjede bijesnih trgovaca koji mu jednoglasno poručuju: "Bezose, vrati se doma!"

Roditeljstvo Radnici Amazona ne žele otkriti da imaju djecu i skrivaju obiteljske fotografije

Prilikom posjeta osnivač američkog giganta e-trgovine rekao je kako će najvažniji savez u 21. stoljeću biti onaj između SAD-a i Indije, a novac koji će investirati u tu zemlju bit će namijenjen digitalizaciji malih i srednjih kompanija. Ono što Bezos vidi kao investiciju za brojne trgovce i vlasnike malih kompanija napad je na njihov dotadašnji način života i prvi korak ka uništavanju tih kompanija. Tisuće ljudi zbog toga su se okupile na ulicama Indije i protestirali su protiv, kako su nazvali Bezosa i Amazon, ekonomskih terorista.

Amazonova praksa je predatorska, naglasili su iz udruženja koje okuplja indijske trgovce (CAIT). Zahvaljujući svojoj veličini kompanija može ponuditi niže cijene, pa čak i niže od troškova proizvodnje, kako bi utvrdila svoju tržišnu poziciju i iz igre izbacila konkurenciju jer se mali trgovci ne mogu se oduprijeti takvom pritisku i cijenama ne mogu parirati Amazonu.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Upozorenje Jeffa Bezosa: Tehnološke kompanije trebaju surađivati s vojskom, inače je Amerika u nevolji!

Zbog takve prakse indijski je regulator već pokrenuo istragu protiv Amazona, ali i Flipkarta, indijske kompanije u većinskom vlasništvu američkog Walmarta. Istražuje se njihovo navodno davanje prednosti određenim prodavačima na njihovim platformama kojima se omogućuju bolje pozicije na stranicama i veći popusti, pri čemu su ti prodavači, odnosno kompanije u značajnom udjelu upravo u vlasništvu Amazona i Flipkarta. Također, te gigante e-trgovine optužuje se da na svojim stranicama preferiraju upravo vlastite proizvode te proizvode kompanija s kojima imaju potpisane ekskluzivne ugovore.

Iz Amazona i Flipkarta, naravno, demantiraju te optužbe.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti