Radnici Amazona ne žele otkriti da imaju djecu i skrivaju obiteljske fotografije

Jednom kada postanu roditelji, zaposlenici se često više ne mogu posvetiti poslu sto posto i ne mogu ostajati cijele dane u uredu, zbog čega ne mogu toliko brzo napredovati, dobivaju manje važne projekte i padaju u drugi plan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2019. / 08:02

Roditeljstvo (Foto: Getty images)

Nakon rođenja djeteta mnogima je teško održati ravnotežu između profesionalnog i privatnog života te postaje nemoguće kao ranije u potpunosti se posvetiti poslu. Brojne kompanije od svojih zaposlenika zahtijevaju svakodnevno davanje maksimuma, što često može značiti i brojne prekovremene radne sate – dok to mnogima bez djece nije toliko problem, s roditeljstvom se stvari mijenjaju i žele se što prije vratiti kući te provoditi vrijeme s djecom.

U mnogim je kompanijama radni tempo nemilosrdan te šefovi nemaju toliko razumijevanja za roditeljske brige – bebe i mala djeca često su bolesni, treba ih paziti i biti s njima, voziti ih u vrtić, pedijatru i slično. Sve ove stvari utječu i na profesionalni život, karijeru i mogućnost napretka, što se pogotovo osjeti u jednoj od najvećih svjetskih kompanija – Amazonu.

Kompanija koju je osnovao i koju vodi najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos poznata je kao iznimno zahtjevan poslodavac, komentirali su na Business Insideru, a situacija pogotovo nije jednostavna za roditelje. Kako je novinarima BI-a rekao jedan bivši zaposlenik kompanije, situacija za zaposlenike prilično se mijena nakon rođenja djece, i to ne samo za majke već i za očeve. Roditelji više ne mogu toliko vremena provesti na poslu kao prije, kada su ostajali brojne prekovremene sate kako bi ispoštovali zahtjevne rokove, stoga dobivaju sve manje zahtjevne projekte i s vremenom padaju u drugi plan pred ambicioznim kolegama koji izgaraju na poslu.

Za neke žene to je toliki problem da svojim kolegama i šefovima i ne govore da imaju djecu i od njih skrivaju obiteljske fotografije jer ne žele da se na njih gleda kao mame koje bi roditeljstvo moglo omesti u napretku i karijeri te sudjelovanju u velikim i važnim projektima. Novinari su kao primjer izdvojili ženu koja je na posao dolazila u sedam ujutro kako bi stigla sve napraviti na vrijeme, no iz kompanije su je upozorili da neće dobro izgledati prema drugim zaposlenicima ako ranije odlazi s posla, tako da je u uredu znala ostati od 7 do 19 te se požalila kako ljudski resursi uopće nemaju razumijevanja za njezin problem.

Zaposlenice Amazona koje su majke povezale su se u grupu Momazonias i žele promijeniti situaciju u kompaniji i odnos prema roditeljima te će od kompanije zatražiti pomoć pri čuvanju djece, odnosno da im kompanija omogući servis za čuvanje najmlađih kada su bolesni, ne mogu u vrtić i slično.

Iz Amazona su za Business Insider komentirali kako, u odnosu na ostale korporacije, roditeljima nude natprosječne pogodnosti poput porodiljnog dopusta za majke u trajanju od 20 tjedna te 6 tjedana dopusta za očeve, majkama omogućuju skraćeno radno vrijeme dok su bebe male, kao i rad od kuće.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti