Počela proizvodnja prvog električnog Volva

Dizajn vozila sličan je postojećem modelu kojeg pokreću motori s unutrašnjim izgaranjem, no Charge dolazi s dva e-motora ukupne snage 300 kW.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Volva su ovaj tjedan objavili kako su počeli s proizvodnjom svog prvog električnog automobila, SUV-a XC40 Recharge. Riječ je o vozilu koje se izgledom ne razlikuje previše od postojećeg i vrlo popularnog modela XC40 kojeg pokreću motori s unutarnjim izgaranjem. Proizvodnja je počela u Volvovoj tvornici u belgijskom Gentu, a zanimljivo je da su automobili koji će se proizvesti ove godine već prodani, no iz tvrtke nisu objavili o kojem se broju vozila radi.

Volvo (Foto: AFP) Što kažete na ovu strategiju borbe protiv prebrze vožnje: Maksimalna brzina novih automobila ove kompanije iznosit će - 180 km/h

Prilikom najave o početku proizvodnje iz kompanije su naglasili kako će upravo tvornica u Gentu biti glavni pokretač globalne proizvodne mreže pri elektrifikaciji njihovih automobila te u budućnosti, jasno, možemo očekivati i druge modele koje će pokretati isključivo električni motori.

Volvo XC40 Recharge najavljen je još prošle godine, a početna cijena po kojoj bi se trebao prodavati u SAD-u iznosit će oko 55 tisuća dolara (u cijenu nisu uključeni poticaji). Ima dva električna motora (na svakoj osovini po jedan snage 150 kW) ukupne snage 300 kW, bateriju kapaciteta 78 kWh s kojom bi automobil trebao izdržati više od 400 km prije zaustavljanja na punionici, a treba izdvojiti i podršku za brzo 150 kW punjenje.

Što se performansi tiče, električni Volvo može doseći brzinu od 180 km/h, dok 100 km/h uhvati za 4,9 sekundi.

Volvo XC40 Recharge Budućnost je električna: Volvo predstavio XC40 Recharge

Dok je XC40 Recharge prvi automobil brenda Volvo s električnim motorom, u prodaji se već nalazi Polestar 2, e-vozilo zajedničke kompanije Volva i Geelyja. Dosad je isporučeno oko 2200 automobila, no nažalost Polestar ih sve mora povući iz prodaje jer imaju softversku grešku zbog koje se vozila sama zaustavljaju na cesti - bez prethodne obavijesti o pogrešci te ih se često više ne može pokrenuti.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti