Počele prednarudžbe Appleova prvog VR uređaja: Kompanija ima razloga za zabrinutost

Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali početak prednarudžbi Visiona Pro kako bi saznali kakva će potražnja vladati za tim uređajem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2024. / 09:24

Tim Cook i Vision Pro (Foto: Afp)

Prošlog vikenda počele su prednarudžbe Appleova VR uređaja Vision Pro te su investitori i ljubitelji kompanije s nestrpljenjem očekivali podatke o potražnji. S obzirom na to da Apple ne objavljuje takve informacije, ostaju nam samo neslužbeni podaci analitičara poput Ming-Chi Kuoa koji ima odlične izvore u kompaniji i jedan je od najpoznatijih insidera kada je u pitanju Apple.

Apple Vision Pro Stiže Appleov uređaj koji bi mogao napraviti revoluciju poput iPhonea

Prema njegovim podacima, tijekom vikenda Apple je prodao između 160 i 180 tisuća ovih uređaja. Već nekoliko sati nakon što su počele prednarudžbe, datum isporuke za sve modele pomaknut je na pet do sedam tjedana, što ukazuje da su se početne količine brzo rasprodale. Dok su to odlične vijesti za kompaniju i ukazivale su na potražnju veću od očekivane, situacija s isporukama nije se više mijenjala tijekom sljedećih 48 sati.

Za Kuoa to predstavlja priličan razlog za zabrinutost u Appleu jer, nakon što najveći fanovi Applea koji si mogu priuštiti takav uređaj kupe Vision Pro, moglo bi doći do velikog pada potražnje. Kuo kaže da, kada su u pitanju Appleovi telefoni, i oni se odmah rasprodaju nakon otvaranja prednarudžbi, no i nakon 1-2 dana od početka prodaje, broj prednarudžbi konstantno raste, što ukazuje na stalnu i veliku potražnju za njihovim telefonima.

Podsjetimo, cijena osnovnog modela Visiona Pro iznosi 3500 dolara tako da je jasno da je uređaj rezerviran samo za one dubljeg džepa. Usprkos tome, ovaj analitičar vjeruje kako bi Apple do kraja godine mogao isporučiti oko pola milijuna modela Visiona Pro, pri čemu naglašava da će za početak prodaje, što je 2. veljače, biti spremno između 60 i 80 tisuća komada. Nisu svu tako optimistični kao i Kuo pa tako iz Morgan Stanleya vjeruju kako bi broj godišnjih isporuka Visiona Pro mogao iznositi između 300 i 400 tisuća komada ove godine te bi potražnja za ovim uređajem trebala, među inim, ovisiti i povratnim informacijama i iskustvima osoba koje su među prvima kupile taj VR uređaj.

Tim Cook Kineske tvornice rade punom parom: Stiže Appleov “najambiciozniji proizvod posljednjih desetljeća”

Prodajom 300-400 tisuća komada Apple bi mogao ostvariti zaradu od 1,4 milijarde dolara što za ovu tvrtku i njene ukupne prihode predstavlja skoro pa zanemariv dio zarade jer su prihodi Cookove tvrtke prošle godine iznosili oko 383 milijarde dolara.

Appleovi planovi na ovom tržištu su dugoročni te nakon Visiona Pro planiraju nove uređaje, uključujući i jeftinije modele s kojima namjeravaju privući veći broj korisnika.

Izvor: iMore

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti