zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Počelo je kao hobi i "backup plan", a danas imaju prepoznatljiv proizvod: "Tehnologija nam je omogućila da smanjimo gubitke i olakšamo si posao"

U početcima, očevi pajceki danima su jeli tjesteninu dok nismo usavršili omjere i tehnološke procese proizvodnje, priznaje Sven Perec.

Martina Čizmić | 09.11.2024. / 10:23 komentari

Podijeli

Sven Perec i Karolina Belančić (Foto: Nova TV)

Sven Perec i Karolina Belančić nisu planirali da će graditi karijeru u poljoprivredi. Ono što je počelo kao svojevrstan hobi i odmor od svakodnevnog stresa, međutim, pretvorilo se u pravi posao. 

tri vijesti o kojima se priča Mlada djevojka, ilustracija Neki bi joj zavidjeli U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100" Dodatak prehrani,ilustracija Novo istraživanje otkriva Uzimate vitamin D2 kao dodatak prehrani? Obratite pažnju na ovaj njegov neočekivani učinak Chiang Kung Jačaju obranu VIDEO Tajvan priredio iznenađenje za Kinu - nov i vrlo moćan presretač balističkih projektila vlastite proizvodnje

I dok mnogi napuštaju poljoprivredu i uzgoj povrća, ovaj se par odlučio fokusirati na kulturu koja baš i nije jako popularna u našim krajevima - batat. Kako su izgledali sami počeci, ali i što ih je potaknulo da odaberu baš "slatki krumpir" ispričali su u kratkom razgovoru za Zimo. 

Kako su programer i voditeljica kozmetičkog salona "zalutali" u poljoprivredu? Koliko je izazovno bilo raditi nešto potpuno drugačije od "svakodnevnog posla"?

Isplativost ratarskih kultura na malim površinama je mala i poljoprivreda u tom obliku me nije zanimala nimalo. Karolina je jednom slučajno spomenula batat što je u meni potaknulo znatiželju i počeo sam istraživati, što i kako… Internet je prepun netočnih informacija te sam točne informacije potražio na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dogovorio sam sastanak s prof. Novak i proučio sve diplomske radove čija je tema bio batat. No kako je teorija jedno a praksa nešto sasvim drugo, odlučili smo sami posaditi 100 presadnica tome pristupili istraživački, testirajući, gnojiva, navodnjavanje, foliju i prihrane.
Ujedno je o bila prilika za razvitak backup plana ako nešto krene krivo na poslovima koje smo u tom trenu obavljali
, objašnjava Perec.

Odrastao sam u poljoprivrednoj obitelji ali nisam baš bio najsvjetliji primjer dobrog poljoprivrednika niti istaknuti upravljač strojevima, tu je brat definitivno dominirao.
Karolina, osim malog vrta kod roditelja nije imala doticaja s poljoprivredom.
Dakle, bilo je to izazovno, u pravom smislu riječi, pogotovo one 2 godine kada su brat i šogorica bili u Švicarskoj. Od odluke za sadnju batata do odlaska brata u Švicarsku prijavili smo Mjere i kupili 2 novija traktora i modernije strojeve. E tu sam već bio bolje povezan s traktorom jer nije sve bilo mehanički već je u puno toga pomagala elektronika.
Nije sve išlo bajno, pravac je često bio krivulja. Često ljut i bespomoćan jer stvari ne idu kako treba bilo je potrebno vrijeme da se uhodam u te, naizgled jednostavne zadatke
, dodaje.

Sven Perec i Karolina Belančić (Foto: Nova TV)

Što vas je potaknulo da svoje svakodnevne poslove, zamijenite projektom "Perec"?

Kao što sam već spomenuo, plan je bio graditi kuću a to znači znatna zaduživanja i backup plan za barem donekle sigurnu otplatu kredita bio je poželjan ako ne i obavezan.
Moji „strahovi“ pokazali su se dva puta opravdanima, prvo kada je Karolina ostala bez posla na kojem je tada radila i kasnije kada je došla korona koja je, gotovo uništila njen privatni, već dobro uhodan posao.
Vrijeme je pokazalo da puno hrane ostaje na polju, to su sve redom batati van kalibracije i s nekim fizičkim oštećenjima koje nitko nije htio ni pogledati. Ostavljeni batat bio je dovoljan za pokrivanje svih ulaznih troškova ili barem većine. Tu nepravdu, valjalo je ispraviti i tako se je uz propali pokušaj proizvodnje brašna, rodila ideja o proizvodnji tjestenine.
Jako naivno jer ono što sam tada znao o tjestenini bilo je malo brašna, pokoje jaje, voda – to sve malo zamijesiti, razvaljati i propustit kroz ručni stroj. No sama proizvodnja kakvu danas imamo, nasuprot one za koju sam ja znao, ima samo jednu dodirnu točku a to je naziv - tjestenina
.

Koristite li kakvu naprednu tehnologiju u uzgoju batata ili izradi tjestenine? Odnosno, jeste li iskoristili svoje znanje kao programera da biste unaprijedili proizvodnju?

Tehnologija nam je omogućila da smanjimo gubitke i olakšamo si posao.
Tako je naše klijalište opremljeno automatikom za grijanje, navodnjavanje, odvlaživanje i ventilaciju upravljivu preko mobitela.
Plastenici imaju podno grijanje kako bi se korijen bolje razvijao a termogenima dogorijevamo zrak kao presadnice ne bi stale s rastom. Također automatika odradi otvaranje/zatvaranje vrata plastenika s odgodom prema vremenu izlaska/zalaska sunca, kao i navodnjavanje koje se uključuje prema podešenim parametrima.
Samo jedna prehladna noć i propale bi sve presadnice u plastenicima, a znalo ih je biti preko 150.000 komada. Alarmiranje na mobitelu oko preniske temperature, previsoke vlage ili nestanka struje uvelike su nam pomogli i omogućili mirniji san.

 Puno ste eksperimentirali prije nego što ste pronašli pravi recept. Sjećate li se kakvih "spektakularnih promašaja"? A koja se kombinacija odmah pokazala kao pun pogodak?

Nekada je metoda „pokušaja i promašaja“ jedina koju si možete priuštiti.
Strojevi su napravljeni za vodu i brašno, a mi smo tu dodali i batat, kasnije i proteine koji su još veći problem.
U početcima, očevi pajceki danima su jeli tjesteninu dok nismo usavršili omjere i tehnološke procese proizvodnje. Show je bio kada smo Spar-u predali uzorke tjestenine s proteinima a pri čišćenju pogona za audit zametnuli knjižicu s recepturom. Dva dana od jutra do mraka, šogorica i ja, pokušavali smo dobiti 2 zamijesa tijesta koji će proći bez problema. Užasan stres a zamjes za zamijesom se ili zgruda ili ne prolazi kroz kalup. Tu sam stvarno mislio da smo ispali iz projekta prije nego smo u njega ušli. Nije lako biti tehnolog kada vam to nije struka.
Pun pogodak je bio durum krupica i voda, tu nije bilo puno kemijanja, najbitnije je bilo vrhunsko brašno kao baza svega
.

Perec tjestenina - 1 (Foto: Nova TV)

Koliko je zapravo kompliciran sam postupak proizvodnje tjestenine? Svi znamo kako izgleda kad se izrađuje u kućnoj radinosti. No, na što najviše morate obratiti pozornost kad proizvodite u tisućama komada?

Generalno nije kompliciran, kada imate točnu recepturu ali do njega treba doći. No je puno detalja na koje treba obratiti pažnju da bi to bila tjestenina kakvu želite.
Recimo kod tjestenine s proteinima, 1 dcl vode uništi cijeli zamijes ili je presuh ili je pre mekan, u oba slučaja ne prolazi kroz kalup i primorani ste baciti sve što ste zamijesili, u našoj situaciji svih 25 kg.
Potrebno je striktno držati se recepture i procesa pripreme, paziti na temperaturu hlađenja ovisno o kalupu i vrsti tjestenine koja se proizvodi, učestalo treba provoditi kontrolu dužine tjestenine, zamijes mora biti potpuno homogen kako tjestenina ne bi bila šarena, treba paziti na količinu punjenja na policu da se izbjegne sljepljivanje tijesta, također treba voditi brigu i oko temperature tjestenine koja izlazi iz stroja.

Kakve su povratne informacije od kupaca? Koliko su vam njihove kritike ili pohvale važne za daljnji razvoj proizvoda?

Reakcije kupaca su odlične, većina njih kada proba našu tjesteninu ostaje naš kupac. To je rezultat vrhunskih sirovina, moderne tehnologije, izbrušenih tehnoloških procesa i predanosti poslu koji radimo.
Kritike su rijetke ali su svakako dobro došle, jedna od njih je bila da su nam tagliatelle pre kratke i poslušali smo kupce, povećali smo dužinu tagliatella bez obzira što nam to usporava i komplicira pakiranje.

Planirate li neke nove proizvode u svom asortimanu? Možete li nam otkriti koje?

Naravno, ideja je more samo vremena je malo. U ovom trenutku u skladištu stoje nove sirovine koje čekaju biti isprobane kako bi nastao novi proizvod. Naša široka lepeza proizvoda omogućila nam je ovakvo pozicioniranje na tržište.
Nažalost to će ostati tajna, konkurencija je svuda oko nas i samo osluškuje.
Osim dijela koji ću prešutiti, otkrit ću vam da polako stječemo preduvjete za bez glutenske proizvode koji su također povratna informacija od kupaca odnosno tržišta.

Što vas je potaknulo da se prijavite u projekt "Startaj Hrvatska"?

To je vrlo jednostavno. Mi imamo vrhunski proizvod, sve što nam treba je „pola metra police“ u trgovačkom lancu kako bi takav proizvod bio svima dostupan a upravo je Startaj Hrvatska projekt koji to nudi.

 

Što biste izdvojili kao najveću vrijednost projekta "Startaj Hrvatska"?

Teško je izdvojiti najveću vrijednost pa ću ih spomenuti nekoliko.
Čisti papiri i usklada s zakonodavstvom rezultat su provedenog audita. Oduvijek se trudim da je sve po PS-u ali ekspertiza Sparovih auditora ukazala nam je na sve manjkavosti i potrebne dopune.
Marketing kakav si mi ne možemo priuštiti. Do jučer za nas je znalo do 5% kupaca, od danas za nas zna možda i preko 20% kupaca. Bilo bi zanimljivo znati podatak koliko je ljudi gledalo našu emisiju u projektu Startaj Hrvatska na Nova TV.
Ogromno znanje i iskustvo ljudi iz projekta nesebično nam je bilo posluženo gotovo na pladnju samo ih je trebalo implementirati. Imali smo priliku pričati s ljudima iz prodaje, nabave, skladišta, marketinga, uprave do kojih regularnim komunikacijskim kanalima ne bi nikako ili bi jako teško došli. Njihova razmišljanja i objašnjenja šire naše obzore, omogućuju nam bržu i bolju prilagodbu tržištu.
Broj prodajnih mjesta povećan je za 94 objekta u kojima se nalaze naši proizvodi. To je ogroman skok. Zamislite samo pokucati na 94 vrata i zasebno ponuditi svoje proizvode, puno njih bi nas i odbilo a frekvencija ljudi koji prolaze kroz trgovački lanac gotovo pa garantiraju prodaju proizvoda.
Projekt Startaj Hrvatska je prečica od proizvodnog pogona do košarice kupca.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Nove ovlasti WHO-a stupile na snagu: Mogu proglasiti izvanredno stanje zbog pandemije
Nova pravila za buduće krize
Nove ovlasti WHO-a stupile na snagu: Mogu proglasiti izvanredno stanje zbog pandemije
Debeo, ali zdrav? Pothranjenost opasnija od blage pretilosti, kažu danski znanstvenici
Zanimljivo istraživanje
Debeo, ali zdrav? Pothranjenost opasnija od blage pretilosti, kažu danski znanstvenici
Otprilike trećina virusa gripe ne radi svoj posao: Što to znači za naše zdravlje?
Tajni saveznici?
Otprilike trećina virusa gripe ne radi svoj posao: Što to znači za naše zdravlje?
Praćenje stope rasta nokta, koje pizze vole gušteri: Dodijeljeni "Nobeli" za bizarna istraživanja
Zanimljiva svečanost
Praćenje stope rasta nokta, koje pizze vole gušteri: Dodijeljeni "Nobeli" za bizarna istraživanja
Giganti proizvodnje čipova mijenjaju pravila igre: Nvidia ulaže milijarde u Intel
Veliki korak u tehnologiji
Giganti proizvodnje čipova mijenjaju pravila igre: Nvidia ulaže milijarde u Intel
VIDEO Jesmo li sami? NASA potvrdila 6000 egzoplaneta u galaktičkoj potrazi za životom
Slaganje kozmičkog mozaika
VIDEO Jesmo li sami? NASA potvrdila 6000 egzoplaneta u galaktičkoj potrazi za životom
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Uzimate vitamin D2 kao dodatak prehrani? Obratite pažnju na ovaj njegov neočekivani učinak
Novo istraživanje otkriva
Uzimate vitamin D2 kao dodatak prehrani? Obratite pažnju na ovaj njegov neočekivani učinak
VIDEO Tajvan priredio iznenađenje za Kinu - nov i vrlo moćan presretač balističkih projektila vlastite proizvodnje
Jačaju obranu
VIDEO Tajvan priredio iznenađenje za Kinu - nov i vrlo moćan presretač balističkih projektila vlastite proizvodnje
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Geran-3
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
Kupili ih od Mađara
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
Potez Mercedesa pokazuje u kojem smjeru ide automobilska industrija
Povratak na staro
Potez Mercedesa pokazuje u kojem smjeru ide automobilska industrija

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Prvi put otkad je predsjednik, Milanović je kritizirao stranku kojoj je nekad bio na čelu
Izazvao pomutnju
Stižu reakcije na Milanovićeve kritike. Borzan: "Došlo je do nesporazuma"; Stier: "Nisam mogao glasati protiv rezolucije"
PROVJERENO Uznemirujući uvjeti u zagrebačkoj igraonici koja glumi vrtić: "Nekad nisu imali što djeci dati za jesti"
Priča Provjerenog
Užas u čuvaonici za djecu: "Na silu bi im gurali hranu, stavljali ih u kut, vrištala bi i plakala"
Ponuda Slovenije oko NE Krško
Sve miriše na prijevaru
Zahuktava se između Hrvatske i Slovenije: "To je kolonijalna ponuda, dogovorili smo nešto potpuno drugo"
show
Trudna supruga Janka Popovića Volarića Lovorka Sršen žrtva je krađe
postala žrtva
Trudna supruga Janka Popovića Volarića moli za pomoć, našla se u teškoj situaciji
Tko je političarka Sanda Livia Maduna?
ima tek 32 godine
Tko je naša atraktivna zastupnica čiji životopis sve više privlači hrvatsku javnost?
U avionskoj nesreći poginuo tekstopisac Brett James
pokraj škole
Glazbenik poginuo u strašnoj nesreći, s njim su bile još dvije osobe
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
4 najzdravije zamjene za maslac za kuhanje i pečenje
Postoji niz alternativa
4 najzdravije zamjene za maslac za kuhanje i pečenje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
zabava
Ovaj kviz znanja provjerit će vašu logiku i snalažljivost
Pokažite što znate!
Ovaj kviz znanja provjerit će vašu logiku i snalažljivost
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Zanimljivo
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Splićaninov parking ostavio publiku bez riječi! Neki si stvarno svašta dopuštaju
Zanimljivo rješenje
Splićaninov parking ostavio publiku bez riječi! Neki si stvarno svašta dopuštaju
tech
Uzimate vitamin D2 kao dodatak prehrani? Obratite pažnju na ovaj njegov neočekivani učinak
Novo istraživanje otkriva
Uzimate vitamin D2 kao dodatak prehrani? Obratite pažnju na ovaj njegov neočekivani učinak
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
VIDEO Tajvan priredio iznenađenje za Kinu - nov i vrlo moćan presretač balističkih projektila vlastite proizvodnje
Jačaju obranu
VIDEO Tajvan priredio iznenađenje za Kinu - nov i vrlo moćan presretač balističkih projektila vlastite proizvodnje
sport
Joško Gvardiol nasmijao društvene mreže reakcijom na utakmici Manchester Cityja
Snimka obišla internet
VIDEO Gvardiol zapucao, promašio, ali ono što je uslijedilo sve je nasmijalo
Zoran Mamić ima novi angažman, priključuje se Sarajevu: "Da, istina je..."
Bjegunac
Šok iz susjedstva! Zoran Mamić ima novi angažman, priključuje se kultnom klubu: "Da, istina je..."
Vlasnik Sarajeva Ismir Mirvić preuzima Dugopolje?
Zanimljivo
Vlasnik Sarajeva doveo Zorana Mamića, ali to nije sve: Preuzima i hrvatski klub?
tv
MasterChef: Savannah je bome bez dlake na jeziku! Evo što je poručila Stipi!
ZANIMLJIVO!
Savannah je bome bez dlake na jeziku! Evo što je poručila Stipi!
U dobru i zlu: Kako je prošla njihova generalna proba?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Kako je prošla njihova generalna proba?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
putovanja
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Ulica zaboravljenog vremena, Karanac, Baranja
U srcu Baranje
Pola sata od Osijeka: Ulica zaboravljenog vremena savršeno je mjesto za jednodnevni izlet
novac
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Gdje je bogatstvo?
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Napeti odnosi
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Znate li da postoji kolač posvećen Robertu Redfordu?
Žene su oduševljene
Imamo recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu, provjerite zašto se tako zove
Kombinacija Catherine Middleton za svečanu večeru u Windsoru
PRIVUKLA PAŽNJU
Zlatno izdanje Catherine Middleton nema niti jednu manu. Svi se slažu da izgleda savršeno
Simpatična poruka na automobilu
Ma preslatko!
"Gospon pauk..." : Pročitajte poruku koju je mladić napisao kako bi njegova djevojka dobila cvijeće za diplomu
sve
Trudna supruga Janka Popovića Volarića Lovorka Sršen žrtva je krađe
postala žrtva
Trudna supruga Janka Popovića Volarića moli za pomoć, našla se u teškoj situaciji
Tko je političarka Sanda Livia Maduna?
ima tek 32 godine
Tko je naša atraktivna zastupnica čiji životopis sve više privlači hrvatsku javnost?
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
 

Nastavi čitati

Business
Nvidia i Intel
Veliki korak u tehnologiji

Giganti proizvodnje čipova mijenjaju pravila igre: Nvidia ulaže milijarde u Intel

piše Branimir Vorša
Business
Predavači na SoMo Borac konferenciji
Konferecija o digitalnom marketingu

SoMo Borac dovodi Pinterest u Zagreb

piše Zimo
Business
Infobip Shift 2025.
Više od 5000 posjetitelja

Infobip Shift 2025 još jednom pokazao zašto je jedna od najposjećenijih developerskih konferencija u ovom dijelu Europe

piše Martina Čizmić
Business
Inovacije, ilustracija
Globalni inovacijski indeks

Švicarska "najinovativnija zemlja" na svijetu, Hrvatska "u skladu s očekivanjima"

piše Hina
Business
Mateo Ivanac, Davide Brattoni, Boris Kovaček i Igor Duić
Čak i ako niste u Rovinju

Telemach na WMF-u: Neograničeno surfanje, čišćenje mora i vrijedne nagrade

piše Zimo
Business
Microsoft
Sulud povrat ulaganja

Od milijarde do stotina milijardi: Čini se da je Microsoft pogodio jackpot s OpenAI-jem

piše Branimir Vorša
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima