zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Počelo je kao hobi i "backup plan", a danas imaju prepoznatljiv proizvod: "Tehnologija nam je omogućila da smanjimo gubitke i olakšamo si posao"

U početcima, očevi pajceki danima su jeli tjesteninu dok nismo usavršili omjere i tehnološke procese proizvodnje, priznaje Sven Perec.

Martina Čizmić | 09.11.2024. / 10:23 komentari

Podijeli

Sven Perec i Karolina Belančić (Foto: Nova TV)

Sven Perec i Karolina Belančić nisu planirali da će graditi karijeru u poljoprivredi. Ono što je počelo kao svojevrstan hobi i odmor od svakodnevnog stresa, međutim, pretvorilo se u pravi posao. 

tri vijesti o kojima se priča Materijal od karbonskih vlakana, ilustracija Iskoristili nanotehnologiju Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice Elektronički strujni krug Pronađeno rješenje Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize Roomba, ilustracija Na rubu bankrota Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati

I dok mnogi napuštaju poljoprivredu i uzgoj povrća, ovaj se par odlučio fokusirati na kulturu koja baš i nije jako popularna u našim krajevima - batat. Kako su izgledali sami počeci, ali i što ih je potaknulo da odaberu baš "slatki krumpir" ispričali su u kratkom razgovoru za Zimo. 

Kako su programer i voditeljica kozmetičkog salona "zalutali" u poljoprivredu? Koliko je izazovno bilo raditi nešto potpuno drugačije od "svakodnevnog posla"?

Isplativost ratarskih kultura na malim površinama je mala i poljoprivreda u tom obliku me nije zanimala nimalo. Karolina je jednom slučajno spomenula batat što je u meni potaknulo znatiželju i počeo sam istraživati, što i kako… Internet je prepun netočnih informacija te sam točne informacije potražio na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dogovorio sam sastanak s prof. Novak i proučio sve diplomske radove čija je tema bio batat. No kako je teorija jedno a praksa nešto sasvim drugo, odlučili smo sami posaditi 100 presadnica tome pristupili istraživački, testirajući, gnojiva, navodnjavanje, foliju i prihrane.
Ujedno je o bila prilika za razvitak backup plana ako nešto krene krivo na poslovima koje smo u tom trenu obavljali
, objašnjava Perec.

Odrastao sam u poljoprivrednoj obitelji ali nisam baš bio najsvjetliji primjer dobrog poljoprivrednika niti istaknuti upravljač strojevima, tu je brat definitivno dominirao.
Karolina, osim malog vrta kod roditelja nije imala doticaja s poljoprivredom.
Dakle, bilo je to izazovno, u pravom smislu riječi, pogotovo one 2 godine kada su brat i šogorica bili u Švicarskoj. Od odluke za sadnju batata do odlaska brata u Švicarsku prijavili smo Mjere i kupili 2 novija traktora i modernije strojeve. E tu sam već bio bolje povezan s traktorom jer nije sve bilo mehanički već je u puno toga pomagala elektronika.
Nije sve išlo bajno, pravac je često bio krivulja. Često ljut i bespomoćan jer stvari ne idu kako treba bilo je potrebno vrijeme da se uhodam u te, naizgled jednostavne zadatke
, dodaje.

Sven Perec i Karolina Belančić (Foto: Nova TV)

Što vas je potaknulo da svoje svakodnevne poslove, zamijenite projektom "Perec"?

Kao što sam već spomenuo, plan je bio graditi kuću a to znači znatna zaduživanja i backup plan za barem donekle sigurnu otplatu kredita bio je poželjan ako ne i obavezan.
Moji „strahovi“ pokazali su se dva puta opravdanima, prvo kada je Karolina ostala bez posla na kojem je tada radila i kasnije kada je došla korona koja je, gotovo uništila njen privatni, već dobro uhodan posao.
Vrijeme je pokazalo da puno hrane ostaje na polju, to su sve redom batati van kalibracije i s nekim fizičkim oštećenjima koje nitko nije htio ni pogledati. Ostavljeni batat bio je dovoljan za pokrivanje svih ulaznih troškova ili barem većine. Tu nepravdu, valjalo je ispraviti i tako se je uz propali pokušaj proizvodnje brašna, rodila ideja o proizvodnji tjestenine.
Jako naivno jer ono što sam tada znao o tjestenini bilo je malo brašna, pokoje jaje, voda – to sve malo zamijesiti, razvaljati i propustit kroz ručni stroj. No sama proizvodnja kakvu danas imamo, nasuprot one za koju sam ja znao, ima samo jednu dodirnu točku a to je naziv - tjestenina
.

Koristite li kakvu naprednu tehnologiju u uzgoju batata ili izradi tjestenine? Odnosno, jeste li iskoristili svoje znanje kao programera da biste unaprijedili proizvodnju?

Tehnologija nam je omogućila da smanjimo gubitke i olakšamo si posao.
Tako je naše klijalište opremljeno automatikom za grijanje, navodnjavanje, odvlaživanje i ventilaciju upravljivu preko mobitela.
Plastenici imaju podno grijanje kako bi se korijen bolje razvijao a termogenima dogorijevamo zrak kao presadnice ne bi stale s rastom. Također automatika odradi otvaranje/zatvaranje vrata plastenika s odgodom prema vremenu izlaska/zalaska sunca, kao i navodnjavanje koje se uključuje prema podešenim parametrima.
Samo jedna prehladna noć i propale bi sve presadnice u plastenicima, a znalo ih je biti preko 150.000 komada. Alarmiranje na mobitelu oko preniske temperature, previsoke vlage ili nestanka struje uvelike su nam pomogli i omogućili mirniji san.

 Puno ste eksperimentirali prije nego što ste pronašli pravi recept. Sjećate li se kakvih "spektakularnih promašaja"? A koja se kombinacija odmah pokazala kao pun pogodak?

Nekada je metoda „pokušaja i promašaja“ jedina koju si možete priuštiti.
Strojevi su napravljeni za vodu i brašno, a mi smo tu dodali i batat, kasnije i proteine koji su još veći problem.
U početcima, očevi pajceki danima su jeli tjesteninu dok nismo usavršili omjere i tehnološke procese proizvodnje. Show je bio kada smo Spar-u predali uzorke tjestenine s proteinima a pri čišćenju pogona za audit zametnuli knjižicu s recepturom. Dva dana od jutra do mraka, šogorica i ja, pokušavali smo dobiti 2 zamijesa tijesta koji će proći bez problema. Užasan stres a zamjes za zamijesom se ili zgruda ili ne prolazi kroz kalup. Tu sam stvarno mislio da smo ispali iz projekta prije nego smo u njega ušli. Nije lako biti tehnolog kada vam to nije struka.
Pun pogodak je bio durum krupica i voda, tu nije bilo puno kemijanja, najbitnije je bilo vrhunsko brašno kao baza svega
.

Perec tjestenina - 1 (Foto: Nova TV)

Koliko je zapravo kompliciran sam postupak proizvodnje tjestenine? Svi znamo kako izgleda kad se izrađuje u kućnoj radinosti. No, na što najviše morate obratiti pozornost kad proizvodite u tisućama komada?

Generalno nije kompliciran, kada imate točnu recepturu ali do njega treba doći. No je puno detalja na koje treba obratiti pažnju da bi to bila tjestenina kakvu želite.
Recimo kod tjestenine s proteinima, 1 dcl vode uništi cijeli zamijes ili je presuh ili je pre mekan, u oba slučaja ne prolazi kroz kalup i primorani ste baciti sve što ste zamijesili, u našoj situaciji svih 25 kg.
Potrebno je striktno držati se recepture i procesa pripreme, paziti na temperaturu hlađenja ovisno o kalupu i vrsti tjestenine koja se proizvodi, učestalo treba provoditi kontrolu dužine tjestenine, zamijes mora biti potpuno homogen kako tjestenina ne bi bila šarena, treba paziti na količinu punjenja na policu da se izbjegne sljepljivanje tijesta, također treba voditi brigu i oko temperature tjestenine koja izlazi iz stroja.

Kakve su povratne informacije od kupaca? Koliko su vam njihove kritike ili pohvale važne za daljnji razvoj proizvoda?

Reakcije kupaca su odlične, većina njih kada proba našu tjesteninu ostaje naš kupac. To je rezultat vrhunskih sirovina, moderne tehnologije, izbrušenih tehnoloških procesa i predanosti poslu koji radimo.
Kritike su rijetke ali su svakako dobro došle, jedna od njih je bila da su nam tagliatelle pre kratke i poslušali smo kupce, povećali smo dužinu tagliatella bez obzira što nam to usporava i komplicira pakiranje.

Planirate li neke nove proizvode u svom asortimanu? Možete li nam otkriti koje?

Naravno, ideja je more samo vremena je malo. U ovom trenutku u skladištu stoje nove sirovine koje čekaju biti isprobane kako bi nastao novi proizvod. Naša široka lepeza proizvoda omogućila nam je ovakvo pozicioniranje na tržište.
Nažalost to će ostati tajna, konkurencija je svuda oko nas i samo osluškuje.
Osim dijela koji ću prešutiti, otkrit ću vam da polako stječemo preduvjete za bez glutenske proizvode koji su također povratna informacija od kupaca odnosno tržišta.

Što vas je potaknulo da se prijavite u projekt "Startaj Hrvatska"?

To je vrlo jednostavno. Mi imamo vrhunski proizvod, sve što nam treba je „pola metra police“ u trgovačkom lancu kako bi takav proizvod bio svima dostupan a upravo je Startaj Hrvatska projekt koji to nudi.

 

Što biste izdvojili kao najveću vrijednost projekta "Startaj Hrvatska"?

Teško je izdvojiti najveću vrijednost pa ću ih spomenuti nekoliko.
Čisti papiri i usklada s zakonodavstvom rezultat su provedenog audita. Oduvijek se trudim da je sve po PS-u ali ekspertiza Sparovih auditora ukazala nam je na sve manjkavosti i potrebne dopune.
Marketing kakav si mi ne možemo priuštiti. Do jučer za nas je znalo do 5% kupaca, od danas za nas zna možda i preko 20% kupaca. Bilo bi zanimljivo znati podatak koliko je ljudi gledalo našu emisiju u projektu Startaj Hrvatska na Nova TV.
Ogromno znanje i iskustvo ljudi iz projekta nesebično nam je bilo posluženo gotovo na pladnju samo ih je trebalo implementirati. Imali smo priliku pričati s ljudima iz prodaje, nabave, skladišta, marketinga, uprave do kojih regularnim komunikacijskim kanalima ne bi nikako ili bi jako teško došli. Njihova razmišljanja i objašnjenja šire naše obzore, omogućuju nam bržu i bolju prilagodbu tržištu.
Broj prodajnih mjesta povećan je za 94 objekta u kojima se nalaze naši proizvodi. To je ogroman skok. Zamislite samo pokucati na 94 vrata i zasebno ponuditi svoje proizvode, puno njih bi nas i odbilo a frekvencija ljudi koji prolaze kroz trgovački lanac gotovo pa garantiraju prodaju proizvoda.
Projekt Startaj Hrvatska je prečica od proizvodnog pogona do košarice kupca.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Musk i šefica Signala kritizirali WhatsApp: Šef X-a upozorava na “ogromnu sigurnosnu ranjivost”
Kritike konkurencije
Musk i šefica Signala kritizirali WhatsApp: Šef X-a upozorava na “ogromnu sigurnosnu ranjivost”
Vatrogascima u pomoć priskočio i "plavi heroj": Ide i gasi tamo gdje ljudi ne mogu
Domaća proizvodnja
Vatrogascima u pomoć priskočio i "plavi heroj": Ide i gasi tamo gdje ljudi ne mogu
Kako umjetna inteligencija i tehnologija mijenjaju poslovne strategije
20. Advanced Technology Days
Kako umjetna inteligencija i tehnologija mijenjaju poslovne strategije
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Više satelita - veća opasnost
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Mislio da ulaže u kriptovalute pa ostao bez velike svote novaca
Još jedna prevara
Mislio da ulaže u kriptovalute pa ostao bez velike svote novaca
Je li vam zaista potreban 4K ili 8K TV? Istraživanje pokazalo da viša rezolucija ne znači uvijek i bolju sliku
Evo na što treba paziti
Je li vam zaista potreban 4K ili 8K TV? Istraživanje pokazalo da viša rezolucija ne znači uvijek i bolju sliku
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
Sigurnost prije profita
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Vatrogascima u pomoć priskočio i "plavi heroj": Ide i gasi tamo gdje ljudi ne mogu
Domaća proizvodnja
Vatrogascima u pomoć priskočio i "plavi heroj": Ide i gasi tamo gdje ljudi ne mogu

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Požar u domu za starije, najmanje sedam mrtvih
Velika tragedija
Strava u BiH! Požar u domu umirovljenika, najmanje deset mrtvih, stižu strašne snimke
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Alen Vitasović u iskrenom razgovoru govori o borbi s alkoholom, ljubavi i povratku na veliku pozornicu!
''meni je žao...''
Iskreni intervju Alena Vitasovića: ''Alkohol mi je uništio pola života, u neku ruku još ga uništava''
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
utrka s vremenom
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
tv
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Skrivena sudbina: Došao je u nezgodnom trenutku - kako će opravdati ovu prisnost?
SKRIVENA SUDBINA
Došao je u nezgodnom trenutku - kako će opravdati ovu prisnost?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
novac
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
 

Nastavi čitati

Business
Advanced Technology Days
20. Advanced Technology Days

Kako umjetna inteligencija i tehnologija mijenjaju poslovne strategije

piše Martina Čizmić
Business
ChalLEANge konferencija
Malo drugačija konferencija

Nemojte da vas zaigrani naslovi panela zavaraju: ChalLEANge 2025 možda ima smisla za humor, ali s poslom se ne šali

piše Zimo
Business
Student, ilustracija
Prilika za mlade stručnjake

Hrvatska tek jedna od 30 zemalja u svijetu u globalnom programu za razvoj jednog od najvažnijih tehnoloških lidera današnjice

piše Martina Čizmić
Business
Shein, ilustracija
Nakon niza kazni

Francuska prijeti zabranom Sheina: "Ovi užasni predmeti... su ilegalni"

piše Hina
Business
Mist danas dolazi u nekoliko kombinacija okusa
Četiri okusa

U ''Startaj Hrvatska'' iz Rijeke stiže inovacija u limenci i nova era craft pića

piše Zimo
Business
Organizatori Money Motion i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević
Širenje i u regiji

Prva akvizicija ove vrste na našem tržištu: Money Motion preuzeo je splitski Automation Summit

piše Martina Čizmić
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima