"Početak nove ere": Prva privatna svemirska misija doputovala na Međunarodnu svemirsku postaju

Posada prve potpuno privatne misije koja je pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) doputovala je u subotu nakon više od 20 sati leta, pokazuju snimke uživo američke svemirske agencije NASA-e.

Hina | 10.04.2022. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Misija Ax-1 poletjela je u petak s Cape Canaverala na Floridi u svemirskoj kapsuli Crew Dragon.

To je prva potpuno privatna posada u kojoj su španjolsko-američki astronaut Michael López-Alegría, američki poduzetnik Larry Connor, izraelski poduzetnik i pilot Eytan Stibbe i kanadski investitor Mark Pathy.

Polijetanje SpaceX-ove rakete Prva privatna misija poletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu

Misiju vodi privatna tvrtka za svemirske letove Axiom, NASA i SpaceX milijardera Elona Muska.

Četiri člana posade trebala bi ostati na ISS-u oko tjedan dana i provoditi znanstvene eksperimente.

Šef NASA-e Bill Nelson pozdravio je "povijesno lansiranje" i nazvao ga početkom "nove ere".

Ovo putovanje je kulminacija dugih sati obuke, planiranja i predanosti posade i cijelog Axiom Space tima, naših partnera u SpaceX-u i, naravno, zasluga NASA-ine vizije o razvoju održive prisutnosti u niskoj orbiti Zemlje, rekao je šef Axiom Spacea Michael Suffredini.

Na ISS-u bi se posada trebala susresti s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom, koji je tamo od studenoga a trebao bi ostati do kraja travnja.

Ostali trenutno na ISS-u su američki astronauti Thomas Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron te tri kozmonauta: Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Axiomovi kopiloti platili su za let oko 55 milijuna dolara svaki, prema medijskim izvješćima.

Axiom Space osnovali su bivši izvršni direktor NASA-e Suffredini i iransko-američki poduzetnik Kam Ghaffarian 2016. godine.

Astrovan NASA odabrala kompaniju koja će isporučiti novu generaciju legendarnog Astrovana

Tvrtka se pozicionira kao glavni igrač na svemirskom tržištu u budućnosti, planirajući vlastitu komercijalnu svemirsku postaju.

Zapovjednik misije Ax-1 Lopez-Alegria, bivši astronaut američke svemirske agencije koji je već boravio na ISS-u, ogradio se od izraza "svemirski turisti" prije misije, rekavši da to nije odmor za posadu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti