NASA odabrala kompaniju koja će isporučiti novu generaciju legendarnog Astrovana

Električno vozilo treba zadovoljavati NASA-ine kriterije, a u njemu će se astronauti voziti do lansirne rampe prije lansiranja na Mjesec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2022. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je prošle godine objavila da traži nasljednika Astrovana, legendarnog vozila u kojem su astronauti godinama prelazili put od 15-ak km od prostorija u kojima su se pripremali za svemirske misije do lansirne rampe.

Slika nije dostupna Stometarski kolos: NASA prikazala raketu s kojom kreće u novo osvajanje Mjeseca

Sa završetkom misija Space Shuttlea umirovljen je i Astrovan te su tijekom letova sa SpaceX-om astronauti do lansirne rampe dolazili u Teslinim vozilima (Model X), a zanimljivo je i da Bezosov Blue Origin do lansirne rampe astronaute prevozi u električnim vozilima te koriste Rivianove pickupove R1T.

Kako se NASA priprema za povratak na Mjesec, u potrazi su za novim vozilom koje bi astronaute dovelo do lansirne rampe. Među uvjetima natječaja koji su raspisali stoji da takvo vozilo mora biti ugljično neutralno, imati doseg do 80 km te napravljeno prema trenutačnim federalnim sigurnosnim standardima. Također, u vozilu treba biti mjesta za vozača, četiri astronauta pod punom opremom te tri dodatne osobe te dodatnu opremu.

Važno je i da vrata budu dovoljno široka da kroz njih bez problema mogu izaći astronauti u svojim odjelima.

Slika nije dostupna NASA raspisala natječaj za drugu letjelicu s kojom će ljudska posada sletjeti na Mjesec

Takve uvjete zadovoljila je kompanija Canoo kojoj je dodijeljen ugovor težak skoro 150 tisuća dolara i prema njemu NASA-i moraju dostaviti vozilo do lipnja sljedeće godine. Iako financijski nije riječ o velikom ugovoru, ovo će za Canoo uoči početka prodaje vlastitih električnih vozila (što se očekuje u drugoj polovici ove godine) biti odličan PR, pogotovo zbog trenutačne situacije u kompaniji koja je opterećena istragom američke Komisije za vrijednosne papire i burzu te brojnih otkaza.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti