NASA raspisala natječaj za drugu letjelicu s kojom će ljudska posada sletjeti na Mjesec

SpaceX je već dobio ugovor za razvoj prve letjelice za slijetanje na Mjesec, a sljedeće godine saznat ćemo koja će druga kompanija dobiti ugovor za novu letjelicu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2022. / 12:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavna misija NASA-e za ovo desetljeće jest povratak čovjeka na Mjesec. Prvotni planovi govorili su kako će u sklopu misije Artemis zemljin satelit osvojiti već 2024. godine, no ako ne bude nekih novih nepredviđenih događaja i situacija, novi “mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo” ne treba očekivati prije 2025. ili čak 2026. godine.

  Slika nije dostupna NASA pomiče rok za povratak čovjeka na Mjesec: Rok od 2024. bio je tehnički neizvediv

Prema administratoru NASA-e Billu Nelsonu, Artemis nije samo jedna misija, već serija misija s kojima se, među inim, žele pripremiti za sljedeći veliki korak za čovječanstvo - misiju s ljudskom posadom na Mars.

Za prvo slijetanje ljudske posade na Mjesec nakon više od 50 godina NASA je već odabrala letjelicu - na natječaju je pobijedio SpaceX u čijoj će se letjelici astronauti spustiti na mjesečevu površinu i poletjeti s nje.

No NASA već razmišlja i o budućim misijama te ne želi biti ograničena samo na jednu letjelicu, odnosno jednu tvrtku koja će im isporučiti letjelicu. Konkurencija je ključna za naš uspjeh na površini Mjeseca i dalje te osigurava da imamo mogućnost za nove misije tijekom sljedećeg desetljeća, rekao je Nelson prilikom raspisivanja natječaja za još jednu letjelicu za slijetanje na Mjesec koja će im omogućiti fleksibilnost u budućim misijama.

Ako sve prođe po planu, u budućnosti će NASA-ini astronauti slijetati na Mjesec u letjelicama različitih privatnih proizvođača. Za prvotni ugovor koji je pripao SpaceX-u borio se i Blue Origin Jeffa Bezosa pa možemo očekivati da će se ova tvrtka ponovno javiti na natječaj. Pobjednika natječaja saznat ćemo početkom sljedeće godine, a zanimljivo je da se na njega ne može javiti SpaceX. Ipak, u okviru postojećeg ugovora, Musk može s NASA-om ispregovarati razvoj još jedne letjelice za slijetanje na Mjesec.

  Slika nije dostupna NASA objavila fotografiju bazena u kojem će se astronauti pripremati za povratak na Mjesec

Među inim, uvjeti za razvoj te letjelice uključuju i njenu mogućnost pristajanja na svemirsku stanicu Gateway koja će se nalaziti u mjesečevoj orbiti, a koju NASA planira izgraditi. U njoj bi se nalazili astronauti i znanstvena oprema te bi iz te postaje odlazili na “izlete” na Mjesec i na nju se vraćali.

Izvor: Space.com
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti