Tijekom ovog desetljeća NASA ponovno namjerava napraviti mali korak za čovjeka i veliki za čovječanstvo. Iako je misija povratka na Mjesec odgođena s planirane 2024. na, kako sada stvari stoje, 2025. (jasno, i taj se datum može promijeniti), pripreme za slijetanje na Zemljin satelit u punom su jeku.

Slika nije dostupna NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru i spremna ih je masno platiti

Od velike je važnosti pripremiti astronaute na život na Mjesecu, a NASA je prošli tjedan objavila fotografiju kojom je pokazala kako će izgledati te pripreme. Naime, u sklopu njezina Neutral Buoyancy Laboratoryja (NBL) u Johnson Space Centeru u Houstonu nalazi se veliki bazen u kojem se simuliraju uvjeti s kakvima će se astronauti susresti na Mjesecu, a trenutačno se taj bazen priprema za astronaute.

Fotografija otkriva dvije osobe na dnu bazena na kojem je dno napravljeno poput mjesečeve površine i uz vrlo slabo osvjetljenje. Kako su objasnili iz NASA-e, na mjestu na koje će astronauti sletjeti i hodati po Mjesecu Sunce će se nalaziti samo nekoliko stupnjeva iznad horizonta, tako da će svjetlosni uvjeti biti "izazovni", odnosno bit će prilično mračno, a sjene će biti "duge i tamne".

Takve uvjete na dnu bazena, kakvi bi trebali biti na Mjesecu, NASA pokušava simulirati gašenjem svih svjetala i postavljanjem crnih zastora na rubove bazena kako bi se smanjili odsjaj i refleksije, a jedino osvjetljenje koje upotrebljavaju je snažna kinematografska lampa. Sve bi to trebalo pomoći u stvaranju osvjetljenja i atmosfere s kakvom bi se astronauti trebali susresti jednom kada ljudska noga ponovno dotakne Mjesečevo tlo, dok bi otežano kretanje u vodi trebalo simulirati mjesečevu gravitaciju. Ta atmosfera i uvjeti, jasno, neće baš biti prijateljski ni ugodni.

Testiranje FirstAid Bioprintera Astronauti na ISS-u testiraju uređaj koji radi organske zavoje iz stanica ljudske kože

Osim privikavanja na svjetlosne uvjete i gravitaciju, astronauti će na dnu bazena vježbati i druge zadatke, poput prikupljanja uzoraka s tla korištenjem posebnih alata te, naravno, postavljanje zastave.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju