Počinje škola, ali malo drugačija od one na koju smo navikli: Kreće škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool za učenike osnovnih i srednjih škola

EDIT CodeSchool koja se održava od 2017. godine, do sada je završilo preko 2.500 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji u preko 10 gradova i naselja.

Martina Čizmić | 05.09.2022. / 10:33

EDIT CodeSchool (Foto: Dalmacija.hr)

S početkom nove školske godine, kreće i jedna pomalo drugačija škola. Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-dalmatinska županija šestu godinu za redom, u sklopu projekta ICT županija, organizira EDIT CodeSchool 2022/2023, besplatnu školu primijenjenog programiranja za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. Oni će kroz šest različitih tečajeva imati priliku svladati osnove programiranja, izrade web stranica i pametnih aplikacija.

Podsjetimo, EDIT CodeSchool sustavno radi na digitalnoj pismenosti učenika od učenja osnova do naprednog programiranja. Škola je besplatna, a djeca se kroz zanimljiva predavanja, praktične zadatke i izradu završnog rada na zabavan način upoznaju s najnovijim tehnologijama. U središtu pozornosti za osnovce je umjetna inteligencija i razvoj inteligentnih web aplikacija (RIWA) dok će učenici srednjih škola postepeno usvajati naprednije sadržaje. Svi polaznici će imati priliku praktično primijeniti sva stečena znanja i vještine iz područja računalnog programiranja. Samostalno će izraditi web stranicu ili društveno korisnu pametnu aplikaciju koristeći osnove umjetne inteligencije, neuronskih mreža i računalnog vida. Sve to u budućnosti ih može vrhunski pripremiti za daljnji razvoj na studijima računarstva i odvesti do zaposlenja u IT industriji kao jednoj od najperspektivnijih i najprosperitetnijih gospodarskih grana u svijetu.

Za ovogodišnji EDIT CodeSchool, svi zainteresirani se mogu prijaviti već od 05. rujna 2022. godine putem web stranice u razdoblju od 05. do 23. rujna 2022. godine.

EDIT CodeSchool Nikad nije prerano za programiranje: Osnovnoškolci u Dalmaciji već znaju izraditi vlastitu pametnu aplikaciju

Kako podsjećaju iz ICT županije, škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool održava se u terminu koji grupa učenika dogovori s nastavnikom informatike u trajanju od dva sata tjedno. Nastava će se održavati online ili uživo, ovisno o trenutnoj situaciji i održavanju nastave u školama. Polaznici će raditi u manjim grupama od maksimalno 15 učenika, učenje je organizirano iz posebno kreiranih modernih materijala sa zadacima u elektroničkom obliku, a svi učenici rade praktičan završni rad i na kraju mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Kroz Osnovni tečaj u osnovnim školama polaznici ulaze u svijet razvoja inteligentnih web aplikacija (RIWA 1.0) koristeći osnove umjetne inteligencije, neuronskih mreža i računalnog vida, a usvojiti će i osnove HTML-a, CSS-a i Javascript-a. Za osnovne škole organiziramo i napredni tečaj RIWA 2.0 za sve učenike koji su položili osnovni RIWA tečaj i žele nadograditi svoje znanje.
Kroz Osnovni tečaj i Osnovni tečaj Java Script-a te Srednji tečaj u srednjim školama, polaznici nižih razreda srednje škole detaljnije usvajaju HTML, CSS, Materialize CSS i JavaScript kroz zadatke i razvoj mrežnih stranica. Tu je i Napredni JavaScript tečaj za više razrede srednjih škola kroz koji polaznike podučavamo programiranju web aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka.

EDIT CodeSchool koja se održava od 2017. godine, do sada je završilo preko 2.500 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji u preko 10 gradova i naselja. Projekt je pokrenut u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja lokalnog IT startup ekosustava i pozicioniranja Splitsko-dalmatinske županije i Splita na digitalnoj karti svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti