Poduzetnica koja ustraje u ekološkoj poljoprivredi: ''Gledajući klimatske promjene, jedino tako možemo napraviti dugoročne rezultate''

Odličan proizvod zaslužuje i svoje mjesto na policama trgovina.

Zimo Zimo | 14.11.2022. / 08:00

Maja Lazić i njezin Organica Vita namaz od lješnjaka i industrijske konoplje (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Dok je odrastala, Maja Lazić bila je čest gost polja, ali svoju je budućnost vidjela daleko od toga.

Kad sam upisivala fakultet, nisam imala jasnu viziju čime bih se htjela baviti. Na kraju sam studirala građevinu i poslije toga dvije godine radila na fakultetu kao asistentica. Spletom okolnosti odlučila sam se preseliti u Makedoniju, ispričala je Maja.

Taj splet okolnosti bila je ljubav. Naime, s tadašnjim dečkom, s kojim se upoznala na fakultetu, preselila se u njegovu domovinu Makedoniju. Ondje su često odlazili u planine. S vremenom su apetiti porasli, pa je Maja krenula na ozbiljnije ekspedicije, a posjetila je i Mont Blanc te je, zahvaljujući planinarenju, vidjela i Aljasku.

Nakon prekida veze odlučila se za povratak u Slavoniju. Avanturističkog duha, navikla da nikad ne miruje pronašla je rješenje u obliku novog hobija, malo prikladnijeg za ravnu Slavoniju – biciklizma. U sportski stil života i ljubav prema prirodi savršeno se uklopio i obiteljski posao.

Bilo je prirodno da nastavim raditi u obiteljskoj firmi. Prve dvije godine sudjelovala sam u svim poslovima koje smo radili i to mi je bila odlična škola, otkrila je Maja, koja je preuzela obrt po očevu odlasku u mirovinu te je modernizirala proizvodnju.

Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom slatki je namaz obogaćen supernamirnicama (Foto: Nova Studio)

Modernizacija zahtijeva mnoga ulaganja, pa se Maja počela prijavljivati na različite natječaje i projekte koji potpomažu male poduzetnike.

Jedan od naših inovativnih proizvoda je slatki namaz s lješnjakom i konopljom koji smo napravili slučajno. Iza konoplje smo mljeli lješnjak i ta smjesa se odvoji jer je to miks, a mi to pojedemo. Shvatili smo da je to dobra kombinacija i od tad smo počeli tražiti različite varijante. No, bio je dug put do finalnog proizvoda, ispričala je Maja.

Iz niza pokušaja nastao je slatki namaz Organica vita koji osim lješnjaka sadrži i nutritivno bogate supernamirnice: oljuštene sjemenke industrijske konoplje, med i čokoladu. Potpuno je prirodan, bez dodanih šećera, konzervansa i palminog ulja. Namaz je bogat vitaminom E, manganom, bakrom, magnezijem, fosforom, željezom te jednostruko nezasićenim masnim kiselinama.

Blagodati ovih minerala i vitamina za organizam su dobro poznate: vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, dok magnezij pomaže normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnih kostiju i zubi, kao i funkciji mišića. Mangan je povoljan za metabolizam, bakar doprinosi normalnoj funkciji imunološkog i živčanog sustava, a odgovoran je i za transport željeza u tijelu. Željezo ima odgovornu ulogu u transportu kisika te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Odličan proizvod zaslužuje i svoje mjesto na policama trgovina, pa se Maja na nagovor bližnjih prijavila u projekt ''Startaj Hrvatska''. Na audiciji je prepoznata vizija i potencijal ove moderne poduzetnice te su Majino postrojenje u Slatini uskoro posjetili SPAR-ovi stručnjaci kontrole kvalitete.

U tom trenutku sam mislila, bez obzira prođe li proizvod dalje ili ne, to je za nas odlična prilika, rekla je za savjete dobivene od audita koji je bio dug i detaljan. Nakon nekoliko dana stigao je izvještaj s popisom nepravilnosti. Kad su krenuli s ispravcima, prvo su se posvetili jednostavnijima, a kasnije onim složenijim zadacima.

Nakon sastanka s Helmutom Fenzlom, Predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, na polju je došlo do problema na koje nažalost Maja nije mogla utjecati. Naime, propala joj je jedna njiva konoplje. Korov je preuzeo polje i konoplja je bila premala. Uvjeti na njivama i kod drugih poljoprivrednika nisu bili dobri, te je županija proglasila stanje elementarne nepogode.

Mijenja se klima, rastu cijene energenata i poljoprivreda je u teškoj situaciji, objasnila je Maja. No ona ustraje u ekološkoj poljoprivredi jer smatra da je to budućnost. Gledajući klimatske promjene jedino tako možemo napraviti dugoročne rezultate, smatra Maja.

S teškim brigama o budućnosti uputila se po svoju prvu narudžbu, a Žana Lovrić, Direktorica nabave i prehrane & NF1 Hrvatska priopćila joj je da će SPAR od nje naručiti 2.500 komada slatkog visokovrijednog namaza konoplje. Baš sam sretna, to mi je optimalna količina koju sam si i priželjkivala, zaključila je Maja.

Njezin namaz Organica vita sada možete pronaći na posebnim plavim policama u svim INTERSPAR i odabranim SPAR prodavaonicama, zajedno s još ostalih sedam proizvoda koji se ove godine utrkuju za hit proizvod godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti