Pogled iz zraka: Izgradnja 'svemirskog broda' bliži se kraju

Appleovo novo sjedište, 'remek-djelo moderne arhitekture koje podsjeća na svemirski brod', trebalo bi biti gotovo tijekom sljedeće godine ili početkom 2017

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2015. / 09:11

Pogled iz zraka: Izgradnja 'svemirskog broda' bliži se kraju

Jedno od posljednjih pojavljivanja Stevea Jobsa u javnosti bilo je na skupštini grada Cupertina na kojoj je predstavio veliki projekt izgradnje novog Appleovog sjedišta koje su mnogi prozvali 'svemirskim brodom' i dizajnerskim remek-djelom. Radovi na novom sjedištu traju već neko vrijeme te u Appleu planiraju kako će prva faza biti gotova tijekom sljedeće godine ili početkom 2017. godine, nakon čega će oko 13 tisuća zaposlenika ove kompanije prijeći u nove urede. Prema ideji Steva Jobsa, ova zgrada ima oblik velikog prstena sa staklenim zidovima, a u njenom sjedištu bit će velika zelena površina – posebno je zanimljivo što će ovaj kompleks imati jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu i sve potrebe za energijom dobivat će iz obnovljivih izvora energije, tako da će imati i pozitivan utjecaj na okoliš.

Nakon prve faze izgradnje samog prstena, tijekom sljedećih godina izgradit će se i okolne zgrade, a vrijednost cijelog projekta kojeg potpisuje arhitektonska kompanija Forster + Partners iznosi oko pet milijardi dolara, što s obzirom na količinu novca na Appleovom računu, za ovu kompaniju i nije prevelik iznos. Do sada su na YouTubeu i nekim internetskim stranicama objavljeni videozapisi i fotografije u kojima je prikazan napredak radova na Appleovoj zgradi – prošlog mjeseca fotograf Duncan Sinfield objavio je video snimljen bespilotnom letjelicom u kojem je snimio tijek radova, a prije nekoliko dana ponovno je s dronom preletio i snimio kampus u izgradnji. Na novom videozapisu kojeg je objavio na YouTubeu možemo vidjeti kako trenutno izgleda gradilište, kao i kakav je napredak postignut u odnosu na video koji je objavio prije mjesec dana. 

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti