Pogledajte kako je Talijan stvorio vlastiti "stroj za putovanje kroz vrijeme" pomoću Snapchatovih naočala

Iako sam princip "stroja za putovanje kroz vrijeme u virtualnoj stvarnosti" izgleda jednostavno, zapravo je prilično kompliciran.

Martina Čizmić | 12.07.2020. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Jedna od (zasad) neostvarenih želja brojnih zaljubljenika u znanost i znanstvenu fantastiku je putovanje kroz vrijeme. Mogućnost da u jednom trenutku budete u današnjici, a u drugom nekoliko dana, mjeseci ili godina prije ili poslije ovog trenutka, za mnoge je izuzetno privlačna ideja.

No, za sad je ta ideja vezana samo uz teoriju i znanstvenu fantastiku. Ili možda nije?

Mladi talijanski indie developer, Lucas Rizzotto, iskoristio je svoj Snapchat Spectacles 3 naočale kako bi snimao sve što mu se događa tijekom godine dana. Snimke je potom objedinio i montirao u svojevrsni uređaj za putovanje kroz vrijeme u virtualnoj stvarnosti.

U videu objavljenom na YouTubeu, Rizzotto, pokazuje što je sve napravio kako bi stvorio ovaj "stroj za putovanje kroz vrijeme". Zahvaljujući snimkama koje je napravio u 3D-u, Rizzotto se može vratiti u bilo koji trenutak u protekloj godini tijekom koje je kao "digitalni nomad" putovao diljem svijeta.

Kako je sam opisao, stvorio je svojevrsnu kontrolnu ploču u koju je upisao datum, a onda je ovisno o samom datumu, iz baze podataka izvučen video koji je snimljen taj dan.

Iako sam princip "stroja za putovanje kroz vrijeme u virtualnoj stvarnosti" izgleda jednostavno, zapravo je prilično kompliciran. Rizzotto je u razgovoru za Gizmodo istaknuo kako do prije 3 godine nije imao nikakvo znanje kodiranja, no učio je i naučio dovoljno da može napraviti ovakav jedan projekt.

Osim toga, Rizzotto je otkrio kako je za realizaciju projekta koristio čak 204 čvrsta diska - četiri od po 2TB i 200 "običnih" hard diskova. Čak mu je jedan od glavnih diskova zakazao u jednom trenutku te se činilo kako će izgubiti sav materijal. No, u pomoć mu je priskočila zajednica na Twitteru zahvaljujući čijim je savjetima ipak uspio spasiti svoj rad.

Još jedan problem s kojim se susretao je činjenica da Snapchatove naočale snimaju samo po minutu videa pa je, kad je htio snimati dulje morao ručno uključivati snimanje. Više snimaka često je znalo dovesti do pregrijavanja naočala, ali kako Rizzotto ističe, isplatilo se na kraju.

Zadovoljan je kako je projekt ispao i koliko je pozornosti pobudio, čak i u Snapchatu koji nije sudjelovao u realizaciji projekta. No, Rizzotto ističe kako je možda važnije što je on osobno naučio tijekom projekta.

Možemo napraviti nevjerojatne stvari, ako im pristupimo iz novog kuta. Tehnologija, koliko god zastrašujuća može biti, može nam pružiti i nove načine da razumijemo sami sebe i razvijamo se kao ljudska bića. I možda najvažnije, da budemo blaži prema nama u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer te tri verzije uvijek rade zajedno - bili mi toga svjesni ili ne, istaknuo je na kraju Rizzotto.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti