Pogledajte kako je youtuber napravio predobru kućnu verziju simulatora pokreta pa završio na podu tijekom testiranja

Simulator pokreta toliko je uvjerljiv da je youtuber u jednom trenutku završio na podu.

Martina Čizmić | 17.05.2021. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Autori videoigara godinama brišu granicu između stvarnosti i virtualnog svijeta sve uvjerljivijim grafikama i videima. No ono što je napravio youtuber Mean Gene Hacks ipak je korak dalje.

Kako je objavio u zanimljivom videu, napravio je kućnu verziju simulatora pokreta koji mu je omogućio da doživi pokrete poput onih u videoigri, a da se pri tome ne miče sa stolice. Recimo to tako.

Naime, simulator je toliko uvjerljiv da je vozeći automobil u videoigri BeamNG.drive Mean Gene Hacks pao sa stolca jer mu je tijelo pomislilo da se zaista našao u prometnoj nesreći.

Simulator koji je napravio koristi elektrode, koje su privremeno zalijepljene na kožu blizu uha i šalje elektroimpulse u dio unutrašnjeg uha zadužen za ravnotežu. Kad su ti živci umjetno simulirani, odnosno primaju električne podražaje, ostavljaju osjećaj kao da se tijelo kreće, čak i kad ono mirno stoji ili liječi.

Mean Gene Hacks je napravio kućnu verziju uređaja za samo 50 dolara, iskoristio podatke iz same videoigre kako bi napravio program koji će poslati odgovarajuće signale u njegovo tijelo i tako mu dati osjećaj da se kreće u skladu s automobilima u videoigri.

U videu je objasnio što je točno napravio, ali i pokazao kako to funkcionira u praksi.

Ovakav je valjda osjećaj voziti automobil po zavojima, prokomentirao je u jednom trenutku dok se naginjao na stolici i pogledom pratio automobil koji se na ekranu vozio ulicama San Francisca. Dodao je kako bi takvi simulatori pokreta bili genijalan dodatak uređajima za virtualnu stvarnost jer bi zaista stvorili dojam da je osoba negdje drugdje, a ne u svom domu ili igraonici.

Inače simulatori pokreta koriste se u liječenju nekih poremećaja ravnoteže, kao i kod ozbiljnih slučajeva morske bolesti. No čini se kako bi mogli dobiti i puno zabavniju ulogu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti