Pogledajte kako umjetna inteligencija može uhoditi poznate influencere

Nadzorne i javne kamere postavljene su u brojnim svjetskim gradovima, a jedan je belgijski digitalni umjetnik pokazao kako ih se može iskoristiti za nadzor korisnika društvenih mreža.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2022. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O belgijskom digitalnom umjetniku Driesu Depoorteru već smo pisali kada je razvio softver koji prati koliko vremena političari tijekom sjednica provode gledajući u ekrane mobilnih uređaja, umjesto da pažnju posvete praćenju sjednica. Nakon što je pokazao kako lako umjetna inteligencija može raskrinkati političare koji surfaju ili se igraju na mobitelima, sada je svoju pažnju okrenuo influencerima.

The Follower

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija posramila političare! Ovakav sustav voljeli bismo imati i u Hrvatskoj

Projekt koji je napravio nazvan je The Follower i baziran je na praćenju poznatih influencera, odnosno osobama koje na Instagramu prati više od 100 tisuća korisnika. The Follower pokazuje koliko je u današnjem svijetu jednostavno pratiti ljude i njihovo kretanje, a iako su projektom obuhvaćeni samo influenceri, nije teško zaključiti kako bi se softver mogao prilagoditi tako da jednostavno prati sve osobe, odnosno pojedinačne korisnike društvenih mreža koji se prijavljuju na određenim lokacijama.

U sklopu ovog projekta Depoorter je snimao videa javnih kamera s mjesta koje su naročito popularna među influencerima na Instagramu te je na toj mreži tražio fotografije koje su označene na tim lokacijama. Program koji je razvio, a baziran je na umjetnoj inteligenciji, na tim je lokacijama pratio samo one influencere s više od 100 tisuća pratitelja te je njihove fotografije usporedio sa snimkama javnih kamera.

Slika nije dostupna Haker tvrdi da je ukrao osobne podatke milijardu kineskih građana, a Peking mudro šuti

Sustav je uspio prepoznati i povezati fotografije s Instagrama sa snimkama s kamera, što nam daje zanimljiv uvid u to kako su neke od fotografija s puno lajkova i komentara nastala. Kako izgleda rezultat projekta The Follower možete pogledati na profilu na Instagramu ovog belgijskog umjetnika.

Osim što možemo vidjeti kako su fotografije nastale, The Follower pokazuje mogućnosti AI softvera koje su prilično zabrinjavajuće i predstavljaju veliki rizik za privatnost.

Izvor: The Next Web

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti