Umjetna inteligencija posramila političare! Ovakav sustav voljeli bismo imati i u Hrvatskoj

AI prati što političari rade na sjednicama, a kada vrijeme krate na mobitelu, umjetna inteligencija taj videoisječak, zajedno s podacima političara, objavi na Twitteru i Instagramu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.07.2021. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada netko sjedi u saborskim klupama i raspravlja o stvarima važnima za cijelu državu te predstavlja narod koji im je dao glas - i za to je još jako dobro plaćen, jasno je kako se očekuje da su ti saborski zastupnici u potpunosti posvećeni raspravama na kojima se donose zakonodavne odluke. No dovoljan je samo kratak pogled na predstavnike u Saboru da svima bude jasno da dio njih (koji su uopće došli na raspravu), vrijeme krati na mobilnim telefonima čekajući pauzu zasjedanja i kraj sjednice.

Slika nije dostupna Borba sa strojevima je uzaludna: Dostavljači ogorčeni načinom na koji su dobili otkaz

Takva situacija, naravno, nije specifična samo za Lijepu Našu već i za predstavnička tijela brojnih drugih država. Kako bi prokazao političare koji umjesto da rade vrijeme u parlamentu krate mobilnim uređajima u ruci, digitalni umjetnik Dries Depoorter razvio je softver baziran na umjetnoj inteligenciji i prepoznavanju lica koji prate zasjedanja flamanskog parlamenta. U slučaju kada AI prepozna da političari ne prate sjednicu, već surfaju mobitelom, automatski će označiti tog političara i dio videozapisa na kojem se vidi da je na mobitelu objaviti na profilima "The Flemish Scrollers” na Twitteru i Instagramu.

Dakle, kada političar ne prati sjednicu, a u tome ga uhvate kamere koje prate zasjedanje, umjetna inteligencija odmah će označiti njegovo ime, kao i korisničko ime na društvenim mrežama i to podijeliti s javnosti kako bi ljudi vidjeli što rade (tj. ne rade) njihovi zastupnici koje skupo plaćaju.

Također, uz taj “name and shame” videozapis, AI će političare zamoliti da budu fokusirani za sjednicu. Na Mashableu kažu kako je moguće da će Depoorter svoj softver iskoristiti i za ranija zasjedanja parlamenta koja su snimljena kako bi saznali kako su političari ranije provodili vrijeme tijekom zasjedanja.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da političar na telefonu odgovara na važan mail ili rješava važan problem, no na Mashableu podsjećaju na slučaj od prije nekoliko godina kada je član parlamenta Jan Jambon tijekom važne političke rasprave na mobitelu igrao - Angry Birds.

Slika nije dostupna U AI Centru Lipik predstavljen program edukacije za programera umjetne inteligencije

Naravno, sličan softver voljeli bismo vidjeti i u Hrvatskoj pa da prati i analizira tko i koliko vremena u našem Saboru provodi na telefonima umjesto da prate sjednice i sudjeluju u raspravama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti