Pogledajte video: Ovi će vas roboti zadiviti, a vjerojatno i uplašiti

Kao i raniji modeli robota Boston Dynamicsa i SpotMini "radi sve ono što roboti ne bi smjeli raditi".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2018. / 11:27

Boston Dynamics (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Tehnologija i roboti koje je do sada predstavila kompanija Boston Dynamics u isto su vrijeme i zadivljujući i zastrašujući. Ova kompanija koju je od Googlea prošle godine preuzeo SoftBank nedavno je objavila videozapis u kojem su prikazali nove mogućnost robota SpotMini koji su mediji prošle godine prozvali "bezglavim robotskim psom iz noćne more" – kao i raniji modeli robota, i SpotMini "radi sve ono što roboti ne bi smjeli raditi", komentirali su na Forbesu.

U videozapisu koji su iz BD-a nazvali "Možeš li mi pomoći" (Can you give me a hand), prikazan je SpotMini koji je zapeo ispred zatvorenih vrata, no u pomoć mu stiže "kolega" koji umjesto glave ima robotsku ruku kojom je bez problema otvorio vrata i pristojno pustio drugog robota da prođe ispred njega.

Ovo je samo još jedan u nizu videozapisa koji pokazuje fantastičan napredak koji je do sada postignut u robotici te s nestrpljenjem možemo očekivati novitete na kojima ova kompanija radi. Prošle godine tako su predstavili robota Handle koji se pokazao kao iznimno spretan i okretan, a za brže i učinkovitije kretanje po ravnim površinama ima kotače.

Impresivan je bio i video u kojem je Boston Dynamics prikazao mogućnosti robota Atlasa prije dvije godine. Atlas stabilno hoda po snijegu, diže i premješta kutije na police, a posebno je zanimljiv bio trenutak kada ga je čovjek udario štapom – on je pao na trbuh, sekundu-dvije stajao na podu i onda sam ustao.

Nakon ovog videozapisa mnogi su se zapitali kako će se ovakve situacije odvijati u budućnosti kada roboti budu još napredniji te kada njima bude upravljala umjetna inteligencija – mnogi se pribojavaju trenutka kada će umjetna inteligencija uzvratiti na takve udarce, što bi mogao biti početak scenarija poput onog iz Terminatora u kojem su se roboti okrenuli protiv ljudi.

Nadamo se da takve filmove poput Terminatora nećemo gledati u stvarnom životu i kako će sav ovaj nevjerojatni napredak na području robotike koje postiže Boston Dynamics biti iskorišten samo u pozitivne svrhe, odnosno da će pomoći ljudima.

Pogledajte i ranije videozapise robota Boston Dynamicsa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti