Pogledajte video koji objašnjava zašto bismo svi, baš svi, trebali nositi zaštitne maske

Moja maska štiti tebe, tvoja maska štiti mene, poručuju jednostavno iz NEJM-a.

Martina Čizmić | 20.04.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Epidemija koronavirusa za mnoge je prilično zbunjujuća. S jedne strane govori se da treba ostati u kućama, ali s druge da ipak treba izaći u prirodu i prošetati se. Neki govore da ne treba nositi zaštitne maske ako osoba nije bolesna, drugi da bi trebalo imati maske stalno.

No koliko je zapravo važno nositi masku (bilo onu medicinsku ili platnenu) možda najbolje pokazuje video koji je objavljen u uglednom medicinskom časopisu New England Journal od Medicine.

U videu su korišteni laseri kako bi se prikazalo koliko zapravo kapljica sline izlazi iz naših usta tijekom govora (naravno, kod nekih više, kod nekih manje). Čak i kad mislimo da se to nama ne događa, ipak "špricamo" okolo. Stvar je još gora ako povisimo glas. Tada iz naših usta kreće prava "poplava".

Tijekom govora stvaramo kapljice koje variraju u veličini, a te kapljice mogu sadržavati virusne čestice. I dok velike kapljice brzo padaju na tlo, male kapljice dehidriraju i u zraku ostaju kao 'jezgra kapljica' te se ponašaju poput aerosola i šire zarazne čestice, stoji u objašnjenju videa.

Zato autori dr. Philip Anfinrud, dr. Adriaan Bax i Christina E. Bax ističu kako bi svi trebali nositi maske kad god napuštaju svoje domove.

Moja maska štiti tebe, tvoja maska štiti mene, poručuju u svom pismu objavljenom u NEJM-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti