Pojavio vam se osip? Sada vam u prepoznavanju problema na koži može pomoći Google

Treba naglasiti kako ovo nije alat za dijagnozu, no svakako može pomoći u identificiranju problema.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2023. / 15:39

Osip (Foto: Getty Images)

Googleova tehnologija za prepoznavanje fotografija (Google Lens, odnosno objektiv) dobila je neke nove i iznimno korisne mogućnosti. Kako su objavili na službenom blogu kompanije, zahvaljujući ovoj tehnologiji korisnici će u budućnosti moći saznati više informacija o nekim problemima s kožom i drugim dijelovima tijela.

Margrethe Vestager Iz EK smatraju kako bi Google trebao prodati dio svog poslovanja

U objavi na blogu iz Googlea su naglasili kako je nekakav osip na koži ili madež teško opisati riječima pa nema smisla guglati o tome. U takvim slučajevima, fotografija kože, natečene usnice, nokta i slično puno je korisnija te će odgovori biti precizniji. Način na koji ova tehnologija radi je jednostavan: Jednostavno fotografirajte i učitajte sliku kroz objektiv i pronaći ćete slične rezultate koji će dati više informacija o pretrazi.

Naravno, kako upozoravaju iz Googlea, ovo nije alat za dijagnozu bolesti i stanja, već je riječ samo o informativnom alatu, a za sve dijagnoze i stručne savjete treba se obratiti svom doktoru.

Američka kompanija ovu tehnologiju, kao i prepoznavanje promjena na koži (za što, naravno, koristi umjetnu inteligenciju) istražuje i testira godinama. Još 2021. na konferenciji I/O najavili su alat koji je već tada mogao prepoznati 288 različitih stanja kože te je mogao predvidjeti točno stanje u čak 84 posto slučajeva. Od tada je, naravno, tehnologija znatno napredovala pa vjerujemo kako su ove brojke sada puno bolje i preciznije.

Rad s mišem na računalu Google uvodi promjene u Gmail, nismo sigurni da će se to svidjeti korisnicima

Osim u ovom slučaju, Googleov objektiv može se iskoristiti na brojne druge načine. Npr. može prevoditi znakove na više od 100 jezika, što je naročito korisno pri putovanjima, moguće je čak i kupovati proizvode koje vidite u izlogu direktno putem objektiva ili pronaći slične proizvode.

Izvor: PC Mag

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti