Danska se sprema zaklati 17 milijuna kuna nakon što je na farmama kuna na sjeveru zemlje otkrivena mutirana verzija koronavirusa koja se može proširiti na ljude.

Premijerka Mette Frederiksen kazala je da mutirani virus predstavlja rizik za učinak budućeg cjepiva protiv COVID-19, prenosi BBC.

Danska je najveći svjetski proizvođač kunina krzna.

Policija je objavila da bi klanje trebalo poduzeti čim prije.

Slučajevi koronavirusa otkriveni su na farmama u danskoj sjevernoj pokrajini Jutlandu i drugim dijelovima Europe već unatrag nekoliko mjeseci.

No broj slučajeva u Danskoj brzo raste, a na farmama kuna utvrđeno je pet slučajeva novog soja virusa. Dvanaest se ljudi zarazilo, objavile su vlasti.

Premijerka Frederiksen opisala je situaciju kao vrlo, vrlo ozbiljnu.

Ona se pozvala na vladino izvješće prema kojemu je utvrđeno da mutirani virus slabi sposobnost organizma da proizvede antitijela, što potencijalno može učiniti neučinkovitima cjepiva koja se trenutno razvijaju protiv COVID-19.

Imamo veliku odgovornost prema vlastitom stanovništvu, no s mutacijom koja je sada pronađena imamo još veću odgovornost za ostatak svijeta, kazala je premijerka na konferenciji za medije.

Kune koje se uzgajaju na više od 1.000 farmi trebale bi biti zaklane. Šef policije Thorkild Fogde kazao je da je riječ o "vrlo velikom poduhvatu".

Španjolska je u srpnju zaklala 100.000 kuna nakon što su pronađeni slučajevi zaraze na farmi u pokrajini Aragon, a deseci tisuća životinja uništeni su i u Nizozemskoj nakon što je izbila zaraza na tamošnjim farmama.

U tijeku su studije koje trebaju utvrditi kako i zbog čega su kune sposobne dobiti virus i proširiti zarazu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju