Pokreće se projekt certificiranja internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama

Cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor na implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija.

Martina Čizmić | 28.08.2018. / 09:01

S predstavljanja projekta (Foto: PR) (Foto: PR)

U prostorijama Zgrade sindikata Zagreb predstavljena je mogućnost zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb u sklopu provedbe Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora koja će, prema javno dostupnim informacijama, stupiti na snagu 23. rujna 2018.

U sklopu provedbe ove Direktive bit će pokrenut projekt certificiranja internetskih stranica u koji će aktivno biti uključene slijepe i slabovidne osobe koje su u Udruzi slijepih Zagreb završile odgovarajući edukativni program. Inicijativa za pokretanje projekta certificiranja internetskih stranica nastala je u suradnji agencija za komunikacijski menadžment Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije, koja je ovaj proces započela prije godinu dana.

Osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor na implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija u nadi da Hrvatska u sljedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema ovoj europskoj Direktivi te tako podići razinu društvene odgovornosti.

Uime Udruge slijepih Zagreb, prisutnima se obratio izvršni direktor Goran Denis Tomašković, a izgled i funkcionalnost pristupačne internetske stranice Udruge prezentirali su njezin član, Zvonimir Stenečić te Miljana Kastratović, izvoditeljica projekata.

Na izradi pristupačne internetske stranice Udruge slijepih Zagreb radila su dva mlada hrvatska web developera, Nikola Ivančić i Josip Bukal iz tvrtke CodeVision Studio, koji su ovom prilikom predstavili metodologiju izrade internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama.

Na konferenciji je najavljeno da će radi sudjelovanja na natječajima europskih fondova i ostvarivanja međunarodne suradnje biti osnovan Institut za digitalnu transformaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti