Pokrenuta prva akademija za pilote dronova namijenjena učenicima i studentima: "Približite nebo i priključite se novoj generaciji pilota"

Studenti i učenici prvi put imaju priliku steći vještine i znanja upravljanja dronovima u sklopu novog, hvalevrijednog projekta Fakulteta obrazovanja i informatike u Varaždinu. Prvi put unutar našeg obrazovnog sustava pokrenut je projekt za obuku mladih dron pilota pod nazivom Drone Pilot Academy.

Branimir Vorša | 06.07.2021. / 13:50

Galerija

Nebo nam je granica samo kada stojimo na zemlji. No kada u ruke uzmemo upravljač i upravljamo bespilotnom letjelicom, ni nebo više ne predstavlja prepreku. Ubrzani razvoj tehnologije približio je nebo i omogućio da bespilotne letjelice budu dostupne širem broju korisnika, bez obzira na njihovu dob.

Istovremeno, upravljanje popularnim dronom iziskuje pripremu, znanje i odgovornost za vlastite postupke jer neodgovorno ponašanje može imati nemjerljive posljedice na ljudske živote i imovinu. Prateći svjetske trendove te u skladu s nadležnim pravnim regulativama Fakultet organizacije i informatike (FOI), u suradnji s Varaždinskom županijom i Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije razvio je Drone Pilot Academy – edukaciju za pilote dronova namijenjenu učenicima srednjih škola i studentima.

Edukacijom želimo stvoriti mlade pilote koji će na odgovoran način koristiti naš zračni prostor. Ovim partnerstvom Varaždinska županija podiže ljestvicu kvalitete obrazovne ponude i nameće se kao vodeća županija u tehnološkim inovacijama u obrazovanju. Ponosni smo što se pokreće ova akademija i što ćemo u edukacijama dati zajednički doprinos da se nove tehnologije primjenjuju odgovorno i na siguran način, istaknula je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Učenje i letenje u prirodnoj ljepoti Varaždinske županije

Drone Pilot Academy osmišljeni je skup radionica koje će se održavati na području općine Beretinec, koristeći prirodne ljepote perivoja dvorca Šaulovec i Varaždinske županije.

Edukacijom partneri žele osposobiti učenike i studente da na odgovoran način upravljaju bespilotnim letjelicama pridržavajući se pri tome zakonskih regulativa Europske unije i Republike Hrvatske te nauče njihovu primjenu u različitim područjima.

Na FOI-ju neprestano radimo na jačanju obrazovne ponude i za naše studente i za širu zajednicu u kojoj djelujemo. Naša je društvena odgovornost da doprinosimo zajednici u kojoj djelujemo, što najbolje radimo onime u čemu smo jaki – kvalitetnim obrazovanjem koje omogućuje jačanje konkurentnosti i dugoročni ekonomski razvoj, istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te naglasila da edukacija polaznicima omogućuje da na siguran način pristupe ispitu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i steknu dozvolu za upravljanje bespilotnim letjelicama.

Mali "uljez"

Tijekom prezentacije organizatori su pripremili i iznenađenje za predstavnike medija pa se kroz otvoreni prozor dvorane na drugom katu fakulteta "ušuljao" i mali FPV dron, koji je proletio dvoranom te na kraju sletio u naručje jednog od studenata.

Do vještine i znanja za samo 5 dana

Edukacija u trajanju od pet radnih dana namijenjena je prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima. Rad u malim grupama, s osiguranom opremom za sve polaznike te iskusnim stručnjacima jamči individualan pristup i kvalitetan prijenos znanja koji će obuhvatiti teorijska znanja i praktičnu primjenu.

Uz teorijsko znanje iz područja fizike, elektronike, komunikacije i multimedije neophodno za upravljanje letjelicom, polaznici će naučiti praktična znanja i steći iskustvo letenja.

Od neprocjenjive je važnosti da polaznici steknu vještinu upravljanja bespilotnim letjelicama kako bi mogli njima sigurno upravljati. Stoga smo u praktičnom dijelu pripremili program koji uključuje održavanje i upravljanje dronovima simulacijom samostalnih letova u simulatoru, nakon čega su polaznici spremni za najuzbudljiviji dio edukacije – samostalne letove na otvorenom prostoru, ističe dr. sc. Boris Tomaš, docent na Fakultetu organizacije i informatike i jedan od pokretača edukacije.

Dovoljno znanja i za certifikat CCAA

Mi smo htjeli doznati može li nakon uspješno obavljene edukacije polaznik pristupiti polaganju ispita osposobljavanja za udaljene pilote Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA).

Naravno da može, rekao nam je profesor Tomaš. Čak agencija (CCAA) sama pokriva taj dio edukacije i legislative za certifikaciju. U agenciji nećete naučiti kako letjeti. CCAA je jedina nadležna za izdavanje tog certifikata, mi ga nećemo davati, već ćemo obuhvatiti taj dio, ali i šire, objašnjava profesor Tomaš. Dodaje kako pod "šire" misli na korištenje drona za multimediju, rekreaciju, tehnike letenja i slično.

Tomaš nam je otkrio i daljnje planove koje FOI s partnerima ima za razvoj akademije.

Nakon što zavrtimo ovu priču, doista ćemo ići i na profesionalni razvoj, gdje ćemo proći sve segmente, od inspekcije granica, dalekovoda do konstrukcije. Dakle, profesionalnu razinu. No to će pričekati jer trenutačno su idealni polaznici nove akademije srednjoškolci i studenti, kaže profesor Tomaš. Istaknuo je da njih neće zamarati s profesionalnom razinom korištenja dronova.

Fokusirat ćemo se na ono što je mladima najzanimljivije, a to su multimedija i umjetnost. Ne želim da zvuči banalno, ali kako napraviti dobar selfie iz zraka, obrada videa i fotografija i slično, rekao je Tomaš.

U osnovi, cilj Drone Pilot Academyja jest naučiti polaznike osnovama letenja dronom, osnovama načina korištenja tehničkih karakteristika drona te ono najbitnije, pravnoj legislativi koja jamči sigurno i odgovorno upravljanje tim letjelicama.

Prvi ovakav projekt unutar obrazovnog sustava u Hrvatskoj

Zanimljivo je da je ovaj projekt FOI-ja prvi takav unutar samog obrazovnog sustava u Hrvatskoj koji đacima i studentima nudi vještine i znanja vezana za tu tehnologiju, odnosno nudi im kvalitetno stjecanje radnih vještina i znanja koja će u budućnosti biti sve vrjednija.

Letjeti odgovorno nikad nije bilo jednostavnije. Približite nebo i priključite se prvoj generaciji pilota dronova koji su prošli obuku na Drone Pilot Academyju, poručuju organizatori i pozivaju sve zainteresirane da se za dodatne informacije obrate na mail info@dronepilotacademy.edu.eu a na istu se adresu mogu i prijaviti za prvu radionicu do 25. kolovoza 2021. godine. Radionica će se održavati od 30. kolovoza do 3. rujna 2021. a broj polaznika je ograničen.

Posebnu vrijednost edukaciji daju i podupiratelji samog projekta: Elektrostrojarska škola Varaždin, tvrtka Orqa d.o.o., Looma, Limitless Design i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA), čiji su stručnjaci uključeni u provedbu edukacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti