Pokrenute su nove istrage protiv Mete zbog gušenja konkurencije

Iskorištava li Meta svoju dominantnu poziciju na tržištu uređaja za virtualnu stvarnost? Odgovor bi trebale dati istrage pokrenute u SAD-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih nekoliko mjeseci američka Federalna trgovinska komisija (FTC) te pravnici nekoliko saveznih država ispituju developere koji razvijaju igre za Metine VR uređaje Oculus. Prema informacijama koje su procurile na mreži, FTC i dio saveznih država pokrenuli su istragu protiv Mete zbog potencijalnog iskorištavanja dominantne tržišne pozicije i gušenja konkurencije.

Slika nije dostupna Veliki rast potražnje za Metinim VR uređajima

Koliko su ozbiljne ove optužbe i postoji li mogućnost podizanja optužnice protiv Mete, još nije poznato, a iz Zuckerbergove kompanije nisu htjeli komentirati ove medijske navode.

S obzirom na to da su ambicije Mete te planovi za budućnost jako vezani za metaverse, jasno je kako bi to mogao biti veliki problem za kompaniju i njihov pokušaj dominacije virtualnim svjetovima kojima bi, prema njihovim predviđanjima, u budućnosti trebali provoditi sve više vremena.

Prije nekoliko mjeseci Zuckerberg je najavio promjenu imena svoje kompanije - dok je društvena mreža zadržala ime Facebook, sama tvrtka postala je Meta. Tom je prilikom rekao kako su za budućnost kompanije najvažnija dva biznisa - jedan je, naravno, vezan uz društvene mreže (dakle, Facebook, Instagram i WhatsApp), a druga je Reality Labs, odjel za razvoj AR/VR hardvera i softvera.

Slika nije dostupna Rusi brutalno kazinili Google i Metu: Lakši su za više od 110 milijuna eura

Podsjetimo, protiv Mete je u SAD-u pokrenuta istraga koja bi mogla rezultirati odvajanjem, odnosno prodajom Instagrama i WhatsAppa koji onda više ne bi bili povezani s Metom, a za Zuckerberga nema dobrih vijesti niti iz Velike Britanije. Tužba koja je nedavno podignuta na jednom britanskom sudu mogla bi tvrtku stajati čak više od 3 milijarde dolara.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti