Rusija odredila Googleu i Meti rekordne novčane kazne

Rusija je u petak osudila Google i Metu na rekordne novčane kazne od 87 odnosno 23 milijuna eura jer nisu uklonili "zabranjene" sadržaje, što je znak sve većeg pritiska na digitalne divove u toj zemlji.

Hina | 24.12.2021. / 22:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina ruske vlasti neprekidno pojačavaju kontrolu nad internetom, posljednjim prostorom na kojem se mogu relativno slobodno oglasiti kritičari Kremlja.

Ruske vlasti redovno kažnjavaju velike digitalne tvrtke, posebice strane, koje optužuju da nisu izbrisale sadržaje koji su ocijenjeni opasnima za maloljetnike ili one povezane s oporbom.

Globe od 7,2 milijarda rubalja ili 87 milijuna eura i 1,9 milijarde rubalja tj. 23,8 milijuna eura određene Googleu i Meti (matičnoj tvrtki Facebooka) najviše su do sada.

Tiskovna služba moskovskog suda je navela da su kalifornijski divovi proglašeni krivima za "recidivizam". Prvi puta im je određena novčana kazna obračunata na temelju njihovih primanja u Rusiji.

Ruski državni regulator za komunikacije, Roskomnadzor je u priopćenju naveo da su zabranjeni sadržaji "raspirivali vjersku mržnju, sadržavali nepouzdane ili opasne informacije za maloljetnike, ili su promicali terorističke ili ekstremističke organizacije".

Slika nije dostupna Fijasko zakona kojim Australija želi natjerati Facebook i Google da plaćaju za prenošenje medijskog sadržaja

Slika nije dostupna Jeste li znali za ovu opciju na Facebooku? Iznimno je korisna i važna za privatnost

Prema Roskomnadzoru, društvene mreže Facebook i Instagram (u vlasništvu Mete) još uvijek nude više od 2000 zabranjenih sadržaja u Rusiji. Google ih ima više od 2600.

"Proučit ćemo sudske dokumente i onda odlučiti o mjerama", izjavila je sredinom dana tiskovna služba Googlea, prenosi agencija France presse.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti