Pokrivenost 5G-om u Hrvatskoj doseže između 60 i 70 posto

Pokrivenost i dostupnost 5G mreže u Hrvatskoj porasla je od izdavanja dozvola za te frekvencije prošlog ljeta do sada na 60 do 70 posto, a u pripremi je i nova dražba za postojeće frekvencije, koja će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen na 5G danu HAKOM-a.

Hina | 13.04.2022. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

To je treći 5G dan u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), nakon što zbog pandemije nije održan dvije godine.

Za dvije godine koliko nije bilo 5G, puno se dogodilo. Dodijeljene su frekvencije, a sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, za što dozvole ističu u 2024. te želimo da telekomi imaju vremena za pripremu, kazao je Obuljen za Hinu.

Slika nije dostupna Europski revizorski sud upozorava: Zemlje EU kasne s uvođenje 5G tehnologije, Hrvatska vjerojatno neće ispuniti cilj do 2025.

Po njegovim riječima, teško je još procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun, jer će se još razgovarati s telekomima, a i o tome kolike su njihove ambicije, a kako se većina spektra dodijeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi.

Naglasio je i da ih u HAKOM-u veseli što vide da se tržište elektroničkih komunikacija i 5G-a u Hrvatskoj razvija, što će sigurno pridonijeti i boljoj poziciji Hrvatske na digitalnoj karti Europe i u EU DESI indeksu o stupnju digitalizacije društva.

I ove godine na 5G danu se predstavljaju i razni startupovi koji razvijaju rješenja na 5G tehnologiji, pri čemu Obuljen kaže da neki od onih koji su bili na početku na prvom 5G danu, danas već imaju razvijene poslove, a mnogi i rade po cijelom svijetu.

Jedan od njih su i Rimac automobili, koji su i na današnjem 5G danu predstavili svoje vizije i proizvode, u čemu povezivost velikim brzinama 5G-a ima veliku ulogu.

Očekujemo za pet-šest godina 'bum' usluga i rješenja na 5G -u, što je stvarno primjenjivo u svim segmentima života i rada, posebice u prometu, automobilskoj industriji, zdravstvu i medicini, energetici i svima drugima, smatra Obuljen.

Oko stanja na tržištu i očekivanja ove godine, Obuljen je kazao da tržište stalno raste, ali ne više velikim skokovima, jer svi telekomi nude konvergentne usluge i puno ulažu, a stvar je i u zasićenosti tržišta, no rast se očekuje i ove godine.

5G 5G tehnologija donosi brojne prednosti i mijenja način na koji ćemo živjeti u budućnosti

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene i na tom tržištu morati rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije, koja je jako važna za njihovo poslovanje. Ipak, kako kaže, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada.

Srđan Skok iz Algebre na 5G danu je kazao je da je 5G novi katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih sustava i da 5G ima velike mogućnosti primjene u energetici. Postoji i tzv. smart grid kao nova napredna mreža odnosno nova tehnološka rješenja na staroj elektroenergetskoj mreži, u čemu će 5G biti važan, i što se veže i na automobilsku industriju, razvoj novih aplikacija i tehnoloških tvrtki. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti