Pokušao kupiti igraću konzolu pa ostao bez čak 7000 eura

Policija ponovno upozorava građane da budu posebno oprezni prilikom kupovine ili prodaje putem oglasnika.

Hina | 20.02.2024. / 11:13

Nintendo Switch (Foto: Getty Images)

 Bez sedam tisuća eura ostao je lakovjerni muškarac koji je preko interneta pokušao kupiti igračku konzolu zbog čega splitska policija još jednom upozorava na računalne prijevare i građane poziva na oprez.

Iz splitske policije izvijestili su da su primili još jednu prijavu za kazneno djelo računalne prijevare u kojoj je muškarac preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igrače konzole, kontaktirao "prodavača" i zatim primio poruku s linkom te, slijedeći daljnje upute, u predviđene rubrike upisao svoje osobne i bankovne podatke.

Naknadno su ga djelatnici banke upoznali da je netko pokušao dignuti brzi kredit na njegovo ime, te da da je u više navrata s njegova računa skinuto više od sedam tisuća eura, kažu u policiji.

Haker (Foto: Getty Images) Nemojte nasjesti! 10 kibernetičkih prijetnji i prijevara koje vrebaju i u sljedećoj godini

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara. Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju
žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj
, rekao je Jerko Kurevija iz splitske policije.

Prevaranti upućuju svoju žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Krajnji cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. To je broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici putem poveznice poslane od počinitelja.

Čim ih žrtva unese, postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) radi prisvajanja njezina novca. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu, upozorili su u policiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti