Službenici u zatvorskom i probacijskom sustavu odsad će moći lakše izvršavati svoje dužnosti i obavljati zatvorsku administraciju zahvaljujući jedinstvenom IT sustavu - ZPIS.

Projekt "Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS)" vrijedan 511.500,00 eura, predstavljen je u tvrtki IN2, koja je po narudžbi Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), a za glavnog korisnika Ministarstvo pravosuđa, osmislila i realizirala projekt. Inače, sam projekt financiran je u sklopu IPA 2012 programa Europske unije za Hrvatsku.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, cilj je tog projekta povećanje profesionalnih i upravljačkih vještina službenika u zatvorskom i probacijskom sustavu te pružanje podrške u implementaciji Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Projekt bi trebao poboljšati učinkovitost cjelokupnog zatvorskog i probacijskog sustava implementiranjem informacijskog sustava koji će služiti kao podrška poslovnim procesima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, svim kaznenim tijelima, Sektora za probaciju i Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima. Novi jedinstveni IT sustav unaprijedit će poslovne procese, poboljšati protok poslovnih informacija između Središnjeg ureda, zatvora i kaznionica, probacijskih ureda i povezanih tijela državne uprave – MUP-a, HZZO-a, DORH-a i kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa i sudova te omogućiti jeftinije i racionalnije poslovanje.

Rezultat projekta nisu samo informatizacija poslovnih procesa i reforma poslovanja zatvorskog i probacijskog sustava, nego i pretpostavka za potpunu digitalnu transformaciju poslovanja. To uključuje razmjenu informacija u digitalnom obliku i razmjenu elektronički odobrenih i potpisanih dokumenata s tijelima unutar sustava te s povezanim tijelima državne uprave i sudovima. Jedan od rezultata projekta su i poboljšane mogućnosti poslovnog odlučivanja i izvješćivanja prema Ministarstvu pravosuđa, Vladi, Saboru i EU. U informatičkom smislu ovo je najveća reforma poslovanja zatvorskog sustava u posljednjih 10 godina.

Projekt se sastojao od pet komponenti, koje su među ostalim uključivale aktivnosti analize postojećih informatičkih sustava, analize relevantnih zakona, izrade specifikacija potrebne hardverske infrastrukture, izrade funkcionalnih i nefunkcionalnih specifikacija, dizajna, razvoja i testiranja novog integralnog IT sustava, izrade strategije održavanja, provođenje migracije podataka iz postojećih IT sustava te edukacije korisnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju