Pola milijuna eura vrijedan prvi korak ka digitalnoj transformaciji poslovanja zatvorskog sustava

Projekt vrijedan pola milijuna eura ne znači samo informatizaciju i reformu poslovanja, već je prvi korak ka digitalnoj transformaciji.

Martina Čizmić | 21.08.2018. / 15:03

S predstavljanja Projekta Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS) (Foto: IN2) (Foto: IN2)

Službenici u zatvorskom i probacijskom sustavu odsad će moći lakše izvršavati svoje dužnosti i obavljati zatvorsku administraciju zahvaljujući jedinstvenom IT sustavu - ZPIS.

Projekt "Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS)" vrijedan 511.500,00 eura, predstavljen je u tvrtki IN2, koja je po narudžbi Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), a za glavnog korisnika Ministarstvo pravosuđa, osmislila i realizirala projekt. Inače, sam projekt financiran je u sklopu IPA 2012 programa Europske unije za Hrvatsku.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, cilj je tog projekta povećanje profesionalnih i upravljačkih vještina službenika u zatvorskom i probacijskom sustavu te pružanje podrške u implementaciji Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Projekt bi trebao poboljšati učinkovitost cjelokupnog zatvorskog i probacijskog sustava implementiranjem informacijskog sustava koji će služiti kao podrška poslovnim procesima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, svim kaznenim tijelima, Sektora za probaciju i Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima. Novi jedinstveni IT sustav unaprijedit će poslovne procese, poboljšati protok poslovnih informacija između Središnjeg ureda, zatvora i kaznionica, probacijskih ureda i povezanih tijela državne uprave – MUP-a, HZZO-a, DORH-a i kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa i sudova te omogućiti jeftinije i racionalnije poslovanje.

Rezultat projekta nisu samo informatizacija poslovnih procesa i reforma poslovanja zatvorskog i probacijskog sustava, nego i pretpostavka za potpunu digitalnu transformaciju poslovanja. To uključuje razmjenu informacija u digitalnom obliku i razmjenu elektronički odobrenih i potpisanih dokumenata s tijelima unutar sustava te s povezanim tijelima državne uprave i sudovima. Jedan od rezultata projekta su i poboljšane mogućnosti poslovnog odlučivanja i izvješćivanja prema Ministarstvu pravosuđa, Vladi, Saboru i EU. U informatičkom smislu ovo je najveća reforma poslovanja zatvorskog sustava u posljednjih 10 godina.

Projekt se sastojao od pet komponenti, koje su među ostalim uključivale aktivnosti analize postojećih informatičkih sustava, analize relevantnih zakona, izrade specifikacija potrebne hardverske infrastrukture, izrade funkcionalnih i nefunkcionalnih specifikacija, dizajna, razvoja i testiranja novog integralnog IT sustava, izrade strategije održavanja, provođenje migracije podataka iz postojećih IT sustava te edukacije korisnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti