Policija bijesna na Google zbog 'aplikacije za uhođenje policajaca'

Američki policajci zabrinuti su zbog Googleove aplikacije Waze te strahuju da je samo pitanje vremena kada će netko napasti njihove patrole na temelju podataka iz te aplikacije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2015. / 11:00

Policija bijesna na Google zbog 'aplikacije za uhođenje policajaca'

Početkom 2013. godine velike tehnološke kompanije poput Googlea, Applea i Facebooka 'bacile su oko' na izraelsku kompaniju Waze čiji je istoimeni servis kombinacija GPS-a i društvene mreže. Pobjedu u borbi za ovom kompanijom na kraju je izborio Google koji je dao oko milijardu dolara za ovaj servis koji olakšava snalaženje u prometu i omogućava navigaciju u realnom vremenu (odnosno korisnici u stvarnom vremenu dobivaju informacije o prometnim nesrećama, gužvama na cestama, policijskim patrolama i radarima i slično). No, u posljednje vrijeme zbog Wazea Google se našao na udaru američke policije koja je ovu kompaniju upozorila kako njihova aplikacija ugrožava sigurnost policajaca na terenu.

'Ovo je aplikacija za uhođenje policije', komentirao je zamjenik šerifa kalifornijske policijske postaje Sergio Kopelev te kaže da je samo pitanje vremena kada će netko, na temelju podataka s Wazea, napasti policajce. Naime, putem Wazea korisnici na kartama mogu označiti mjesto na kojima se nalaze policijske patrole (u stvarnom vremenu) te se patrole označavaju ikonama 'vidljive' ili 'skrivene'. Korisnici ne mogu označiti nalazi li se na određenom mjestu patrola koja hvata brze vozače, provjerava jesu li pijani ili su se samo zaustavili u restoranu, a iako zbog ovih informacija do sada nije napadnut niti jedan policajac, sve je veći pritisak na Google kako bi se ova opcija označavanja policijskih patrola izbacila iz Wazea.

S Kopelevom slaže se i šerif Mike Brown iz Virdžinije koji kaže kako se Google mora ponašati kao 'odgovoran korporativni građanin' i ukloniti ovu opciju iz svoje aplikacije, dok Nuala O'Connor iz centra za demokraciju i tehnologiju smatra kako nije legitimno tražiti zabranu komunikacije korisnika samo zato što oni mogu objavljivati informacije vezane uz vidljive policijske patrole. Za nju su veći i ozbiljniji problem informacije koje Waze dijeli s policijom, s obzirom da ovaj servis kontinuirano prati lokacije korisnika. Glasnogovornica Wazea Julie Mossler za Huffington Post rekla je kako njena kompanija 'duboko razmišlja o sigurnosti' te kako surađuju s policijom u New Yorku i drugima diljem svijeta oko dijeljenja informacija, dok iz Googlea nisu htjeli komentirati ovu situaciju.

Foto: Google Play

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti