Policija koristi otiske prstiju mrtvaca kako bi otključala njihove telefone

Koliko god ovo zvučalo bizarno, čini se kako je za policiju i agente FBI-a postalo "prilično uobičajeno" prisloniti prste mrtvaca na senzor za otiske prstiju na iPhoneu…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2018. / 08:51

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon terorističkog napada u San Bernandinu FBI je od Applea tražio pomoć u otključavanju iPhonea terorista – iz Applea su rekli kako će im ponuditi svu pomoć koju trebaju, ali ne i alat koji bi omogućio hakiranje telefona i pristup podacima na njemu. Iz ove kompanije tada su objasnili kako ne žele razviti ovakav alat jer, ako bi on završio u krivim rukama, bili bi ugroženi svi korisnici njihovih telefona i tableta.

Nastao je pravi skandal, dio Amerikanaca napao je Apple i optužio ih kako nisu patrioti i ne žele pomoći u borbi protiv terorizma, a u cijelu priču upleo se i Donald Trump pozvavši na bojkot Appleovih proizvoda (pri čemu je tvitove s kojih je pozvao na bojkot pisao na iPhoneu). Tim Cook ipak nije popustio, a u FBI-u su se snašli te su jednoj kompaniji platili za otključavanje telefona i pristup sadržaju s iPhonea.

"Prilično uobičajena praksa"

Prema brojnim anonimnim izvorima koji su upoznati s praksom američke policije i FBI-a, a koji su razgovarali s novinarima Forbesa, za otključavanje telefona mrtvih kriminalaca i terorista oni više ne traže pomoć Applea ili kompanija specijaliziranih za otključavanje ovakvih uređaja koji svoje usluge skupo naplaćuju već koriste puno jednostavniju i etički prilično diskutabilnu metodu – sami otključavaju telefone koristeći otiske prstiju mrtvaca.

Koliko god ovo zvučalo bizarno i prilično nevjerojatno, čini se kako je za policiju i agente FBI-a postalo "prilično uobičajeno" prisloniti prste mrtvaca na senzor za otiske prstiju na iPhoneu kako bi pokušali otključati telefon. Npr. u slučajevima u kojima osobe umru od predoziranja, otključavanjem njihovog telefona policija može brzo doći do kontakta dilera koji im je prodao drogu.

Još bizarnije zvuči objašnjenje odvjetničkog ureda Medvin Law, vezano uz četvrti amandman koji se odnosi na nezakonitu pretragu osobnih stvari te prema njima u ovim slučajevima nije potreban poseban nalog za pristup telefonima (osim u slučaju ako je usmrćena osoba taj telefon dijelila s nekim) jer kako je osoba mrtva, njena se privatnost ne narušava takvim pretragama telefona.

Što se tiče osoba koje su komunicirale s pokojnikom, ne narušava se niti njihova privatnost jer čim osobe s nekim podijele neku informaciju, gube kontrolu nad načinom na koje se te informacije štite i koriste.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti