Policija upozorava: Javlja vam se turistička agencija iz Švicarske i traži podatke za Booking.com? Budite posebno oprezni!

Internetom haraju novi pokušaji prijevare i krađe osobnih podataka putem phishing poruka, a iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na elektroničku poštu sumnjiva sadržaja.

Martina Čizmić | 21.04.2020. / 15:35

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

U posljednje vrijeme policija često upozorava na različite prijevare koje kruže internetom, a kojima je glavni cilj dokopati se osobnih ili bankovnih podataka građana te im tako nanijeti financijsku štetu. 

Phishing (Foto: Getty Images) Policija upozorava građane: Kruže lažni e-mailovi s naslovom "Mup Sharepoint Files", odmah ih izbrišite!

Tako je i danas MUP objavio upozorenje koje se odnosi na prijevaru povezanu sa servisom za pronalazak smještaja Booking.com.

Kako navode u priopćenju, zaprimili su više dojava, iz kojih proizlazi da su građani na svoje adrese elektroničke pošte i mobilne uređaje zaprimili poruke i pozive s broja +38516700060, od nepoznatih osoba koje su se predstavile kao službenici turističke agencije iz Švicarske, koja radi posredničke poslove za internetski servis Booking.com.

Prilikom razgovora tražili su građane da im dostave korisničke podatke i lozinku za korisnički račun na servisu Booking.com, dok se u poruci e-pošte nalazila internetska poveznica na sumnjiv sadržaj.

Upozoravamo da se radi se o pokušaju prijevare s ciljem krađe osobnih podataka. Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive sa sumnjivih brojeva ne javljaju, ističu iz policije. 

Haker, ilustracija Europol upozorava: Kibernetički kriminalci ne miruju, koriste krizu s koronavirusom kako bi vam što više naštetili

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava: Čuvajte osobne podatke jer prevaranti opet vrebaju na internetu

Naglašavaju kako bi građani trebali biti oprezni i čuvati svoje osobne podatke, a ako ipak postanu žrtvom prijevare o tome odmah obavijeste policiju.

Više informacija o „vishingu“, „phishingu“ i različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi možete saznati na službenim stranicama MUP-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti