Policija upozorava roditelje: Čuvajte svoju djecu! Opasnosti na internetu još su izraženije u vrijeme koronavirusa

Iz policije pozivaju roditelje da kontroliraju sadržaj kojem njihova djeca pristupaju na internetu te razgovaraju s njima o izazovima s kojima se sreću.

Martina Čizmić | 02.04.2020. / 16:17

Zlostavljanje na internetu (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

Epidemija koronavirusa uvelike je promijenila naše živote i svakodnevne navike. Život se iz stvarnog svijeta, preselio u virtualni. I dok se odrasli, više ili manje uspješno snalaze u novim okolnostima, djeca su sad posebno ranjiva. Njima nedostaju njihovi prijatelji iz škole i susjedstva, međusobno druženje i igra pa zamjenu za to često traže na internetu. 

Upravo zbog toga iz Ministarstva unutarnjih poslova odlučili su upozoriti na potencijalne opasnosti koje sad, više nego ikad, vrebaju djecu i mlade. 

Digitalni svijet djeci nudi neograničene mogućnosti za učenje i povezivanje, međutim podsjećamo da su djeca u nekontroliranom digitalnom okružju izložena i štetnim sadržaju, kao što je izlaganje dobi neprimjerenim seksualiziranim prizorima, prizorima ekstremnog nasilja, promicanju rizičnih ponašanja, a u nekim slučajevima mogu biti izložena seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju, podsjećaju iz MUP-a. 

Stoga pozivaju roditelje da kontroliraju internetski sadržaj kojem dijete pristupa, kao i da razgovaraju sa svojom djecom o izazovima korištenja društvenih mreža i drugih informacijsko komunikacijskih tehnologa kako bi ih osnažili u samozaštitom ponašanju.

Podsjećaju kako građani svoja saznanja o zlostavljanju djece i nasilju u obitelji osim pozivima prema broju 192, mogu prijaviti i putem informacijsko komunikacijskih kanala, prije svega on-line aplikacije Red Button.

Putem on-line aplikacije Red Button može se prijaviti izloženost/saznanje o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djeteta putem interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta: obiteljsko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje ili drugo po dijete ugrožavajuće ponašanje.

Budimo odgovorni, ostanimo doma ali pomozimo da dom svima postane sigurno mjesto!, ponavljaju iz MUP-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti