Ponovno odgođeno lansiranje "Mjesečevog snajpera", nije sigurno kad će ponovno pokušati

Lansiranje je već dva puta odgođeno od prošlog tjedna zbog lošeg vremena.

Hina | 28.08.2023. / 10:29

Raketa H-IIA (Foto: Afp)

  Japanska svemirska agencija obustavila je u ponedjeljak planirano lansiranje rakete s prvom japanskom svemirskom letjelicom na Mjesec, a operater Mitsubishi Heavy Industries (MHI) je kao razlog naveo snažne vjetrove.

Iako raketa H-IIA, glavni japanski sustav lansiranja, ima stopu uspješnosti lansiranja od 98 posto, vjetrovi u gornjoj atmosferi prisilili su na obustavu lansiranja 27 minuta prije nego što je to bilo planirano.

Visinski vjetrovi ugrozili su naše ograničenje za lansiranje...koje je postavljeno kako bi se osiguralo da nema utjecaja od krhotina koje bi padale izvan unaprijed upozorenih područja, rekao je šef lansirne jedinice MHI H-IIA Tatsuru Tokunaga.

Snažni vjetrovi od gotovo 108 kilometara na sat zabilježeni su na 5.000 do 15.000 metara nadmorske visine, rekao je voditelj sigurnosti Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) Michio Kawakami. Višestruki tajfuni oko Japana mogli su utjecati na uvjete vjetra, dodao je.

Novi datum lansiranja nije određen, ali ne očekuje se da će biti prije četvrtka jer slijede nužni procesi poput punjenja gorivom, rekao je Tokunaga. MHI i JAXA naveli su da bi se lansiranje moglo pomaknuti na 15. rujna.

"Ljetni trokut" sastavljen od tri sjajne zvijezde Vega (gore lijevo), Altair (dolje u sredini) i Deneb (krajnje lijevo) Japanski znanstvenici osluškuju svemir u potrazi za odgovorom na 40 godina staru poruku: Ima li koga?

Raketa je trebala biti lansirana u ponedjeljak ujutro iz JAXA-inog svemirskog centra Tanegashima u južnom Japanu. Lansiranje je već dva puta odgođeno od prošlog tjedna zbog lošeg vremena.

Misija "Mjesečev snajper"

Raketa nosi JAXA-in Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), koji bi bio prva japanska svemirska letjelica na Mjesecu. Lender Hakuto-R Mission 1 japanskog startup ispace-a srušio se na površinu Mjeseca u travnju.

JAXA je planirala započeti slijetanje SLIM-a u siječnju ili veljači 2024. nakon lansiranja u ponedjeljak, a cilj joj postići uspjeh poput Indije nakon čija je misija Chandrayaan-3 na uspješno sletjela na Mjesec ovog mjeseca.

Nazvana "Mjesečev snajper", misija SLIM nastoji postići slijetanje visoke preciznosti unutar 100 metara od svoje mete na površini Mjeseca, što bi predstavljalo tehnološki skok u odnosu na konvencionalnu preciznost slijetanja na Mjesec od nekoliko kilometara, prema JAXA-i.

Raketa nosi i satelit X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), zajednički projekt JAXA-e, NASA-e i Europske svemirske agencije.

H-IIA, koju su zajednički razvili JAXA i MHI, vodeća je japanska raketa za lansiranje u svemir. Imala je 45 uspješnih lansiranja u 46 pokušaja od 2001. godine.

No nakon što je JAXA-ina nova raketa H3 podbacila na svom debiju u ožujku, agencija je odgodila 47. pokušaj lansiranja H-IIA na nekoliko mjeseci kako bi se istražio uzrok.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti