Porast razine mora Europu će stajati 872 milijarde eura

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba istaknuti da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Hina | 25.01.2024. / 08:18

Veliko plavetnilo
Veliko plavetnilo (Foto: Getty Images)

Porast razine mora zbog klimatskih promjena Europu će do 2100. godine stajati do 872 milijarde eura, a najugroženijima se smatraju dijelovi Italije, osobito njezine sjeverne regije Emilia Romagna i Veneto, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je novo istraživanje.

Ovo su rezultati studije koju je provelo Tehnološko sveučilište u nizozemskom Delftu uz sudjelovanje Europskog instituta za ekonomiju i okoliš iz Milana i venecijanskog Sveučilišta Ca' Foscari, a objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Podizanje razine mora Zaista zastrašujuće: Pogledajte kako se razina mora podizala u posljednjih 30 godina

Autori kažu da rezultati ukazuju na potrebu za provedbom ekonomskih politika specifičnih za određenu regiju čiji je cilj nastojati se uhvatiti u koštac s mogućim utjecajem porasta razine mora i na limitiranje štete.

U sklopu studije istraživači su simulirali moguć ekonomski učinak porasta razine mora na 271 europsku regiju od sada do 2100. godine u sklopu scenarija koji uključuje visoke emisije onečišćujućih tvari, a ne sadrži najnovije mjere zaštite obala.

U svojoj simulaciji znanstvenici su kombinirali otprije poznate podatke o očekivanim učincima i ekonomskim gubicima koje je prouzročilo 155 poplava širom Europe u razdoblju od 1995. do 2016. godine.

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba istaknuti da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Slika nije dostupna Otočnoj državi prijeti potonuće, a imaju radikalno rješenje za spas - sele se u cloud

Tako bi se Italija trebala naći među najteže pogođenim zemljama, dok bi unutrašnjost zemlje mogla ostvariti gospodarsku dobit zahvaljujući premještaju proizvodnje iz poplavljenih obalnih regija u kopnena područja.

Projekcije pokazuju i da bi ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i izgradnju mogla ublažiti ekonomske gubitke uz zanemariv trošak za cjelokupno europsko gospodarstvo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti