Poražavajući podaci: 56% IT korisnika u 2021. je nepovratno izgubilo svoje podatke, neki i nekoliko puta

Čak 56% privatnih IT korisnika (ili članova njihovih obitelji) izgubilo podatke 2021. godine. Neki i više od pet puta.

Martina Čizmić | 01.07.2022. / 15:30

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty images)

Gotovo tri četvrtine IT korisnika je moralo vratiti svoje podatke iz sigurnosne kopije, a više od polovice njih izgubilo je svoje podatke 2021. godine, bilo zbog ljudske pogreške, kvara sustava, gubitka opreme ili napada zlonamjernog softvera, pokazalo je godišnje istraživanje Cyber Protection Week tvrtke Acronis. Ovogodišnje izvješće ukazuje na sve veći broj slučajeva gubitka osobnih ili poslovnih podataka, ali i na sve veću popularnost izrada sigurnosnih kopija u oblaku.

Strahovi privatnih korisnika od kibernetičkih napada porasli su prošle godine, ali njihove navike izrade sigurnosne kopije nisu se puno promijenile. Na primjer, samo jedan od deset korisnika izrađuje sigurnosnu kopiju svaki dan, 34% sigurnosno tek jednom mjesečno, a 41% neredovito ili uopće ne.

'Više nikada nećete morati pamtiti lozinke' Tri četvrtine najpopularnijih svjetskih web stranica i dalje dozvoljavaju korištenje loših zaporki: " Jednostavno ne mare za sigurnost korisnika"

Istraživanje provedeno na više od 6.200 IT korisnika i IT menadžera u 22 zemlje diljem svijeta, ukazalo je i na brojne korisničke propuste u IT sigurnosti. Na primjer, 43% njih ažurira svoje sustave najranije tjedan dana nakon objavljivanja. Gotovo polovica nije sigurna hoće li ih njihovi sigurnosni alati zaštititi od trenutnih prijetnji, a iako su s pravom zabrinuti zbog phishing i ransomware napada, ne obraćaju dovoljno pozornosti na druge prijetnje, kao što su DDoS ili cryptojacking.

Uz to, istraživanje je otkrilo i kako je čak 56% privatnih IT korisnika (ili članova njihovih obitelji) izgubilo podatke 2021. godine, od čega 30% jednom, 21% više puta , a 5% čak i više od 5 puta. Samo 44% privatnih korisnika prošle godine nije izgubilo svoje podatke dok je njih 39% moralo vraćati svoje podatke iz sigurnosnih kopija. Njih 33% vraćalo je podatke više puta, a tek 28% nije moralo vraćati podatke iz sigurnosnih kopija.

Statistika kibernetičke sigurnosti (Foto: Acronis)

Da je povratak podataka zahtjevan posao koji oduzima vrijeme znaju svi kojima se to dogodilo. Tako je 6% korisnika potrošilo je više od cijelog dana na povrat podataka iz sigurnosnih kopija, 15% manje od jednog dana, 46% manje od pola dana i 33% manje od sat vremena.

Zabrinjava što svega 10% korisnika svaki dan izrađuje sigurnosnu kopiju svog računala ili mobilnog uređaja, 37% redovito, a čak 43% neredovito ili uopće ne stvara takvu sigurnosnu kopiju.

No, ipak ima nekih pomaka. Od 2019. godine, korisnici su udvostručili naviku izrade sigurnosne kopije u oblaku. Tako 54% korisnika kaže da radi sigurnosne kopije u oblaku, što je smanjilo broj onih koji izrađuju lokalnu sigurnosnu kopiju na 33 %, dok hibridnu sigurnosnu kopiju, koja se ujedno i najviše preporučuje, radi tek 12% korisnika.

Kibernetička higijena, ilustracija Znate li što je to kibernetička higijena i zašto je važno da ju svi prakticiramo?

Korisnici su najviše zabrinuti zbog krađe podataka - kreditne kartice, identitet, lozinke i sl. - (65%), napada zlonamjernog softvera (59%), krađe identiteta (49%), brute force napada (47%) te ransomwarea (42%). S druge strane, vrlo slabo su upoznati s prijetnjama cryptojackinga (26%), DoS ili DDoS rizicima (20%) te napadima na kućne i IoT uređaje (19%).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti