Znate li što je to kibernetička higijena i zašto je važno da ju svi prakticiramo?

Kibernetičku bi higijenu trebali održavati koji koriste internet, računala i pametne telefone. Održavate li ju redovito, neće vam trebati više od nekoliko minuta mjesečno, a evo što trebate napraviti.

Martina Čizmić | 07.05.2022. / 09:10

Kibernetička higijena, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svi znamo što je higijena i zašto je važno održavati osobnu higijenu. No, kako se naši životi sve više sele u digitalnu sferu, pojavljuje se potreba i za održavanjem kibernetičke higijene.

Radi se o sigurnosnoj praksi čijom redovitom primjenom pojedinac, organizacija ili zajednica, štiti i osigurava svoje osobne podatke te time smanjuje mogućnost njihovog kompromitiranja, krađe, zloupotrebe ili kibernetičkih napada.

Za održavanje kibernetičke higijene nisu potrebni sapun i voda, već znanje o učinkovitoj primjeni zakrpa, redovitom ažuriranju računalnih (i mobilnih) uređaja koje osoba koristi, izradi sigurnosnih kopija, ali i izbjegavanju i prepoznavanju elektroničkog nasilja, lažnih vijesti, potencijalnih hakerskih napada i slično.

Slika nije dostupna Kibernetička sigurnost: Koliko smo podložni manipulaciji i zašto treba održavati kibernetičku higijenu?

Agencija Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) ističe kako je kibernetička higijena temelj zaštite kibernetičkog prostora i smatra se se osnovnom sigurnosnom zaštitom svih korisnika Interneta. No, treba istaknuti i kako je ona temelj za sve ostale oblike zaštite.

Međutim, podaci iz europskog Izvještaja o sigurnosti na internetu iz 2018. godine, higijenske navike korisnika interneta u Hrvatskoj, lošije su od europskog prosjeka. Tako, prema tim podacima, tek 35 posto korisnika interneta u Hrvatskoj ima instaliran antivirusni softver na svom računalu, a samo 27 posto ne otvara e-mail poruke od nepoznatih pošiljatelja. Situacija je još gora kad su u pitanju lozinke. Naime, tek 16 posto korisnika u Hrvatskoj koristi složenije lozinke od prijašnjih, a samo 17 posto koristi različite lozinke za različite internetske servise i stranice.

Iako su ovo podaci iz 2018. godine, a pandemija je ipak potaknula mnoge da usvoje neke digitalne vještine koje do tad nisu imali, možemo se samo nadati da je situacija danas, nešto bolja.

Kako održavati kibernetičku higijenu?

No, bez obzira na podatke, kibernetičku bi higijenu trebali održavati koji koriste internet, računala i pametne telefone. Održavate li ju redovito, neće vam trebati više od nekoliko minuta mjesečno, a evo što trebate napraviti.

Slika nije dostupna 10 jednostavnih savjeta kako zaštititi svoju privatnost na internetu (i šire)

Organizirajte dokumentaciju o svojim uređajima

Znate li gdje vam se nalaze korisničke upute i jamstveni listovi vaših elektronskih uređaja? Jedan od prvih koraka u provođenju kibernetičke higijene je da napravite popis uređaja koje posjedujete (i koristite, ali i onih koje ne koristite) i na jedno mjesto pohranite svu dokumentaciju koja je vezana uz njih. Od računa, jamstvenih listova, korisničkih uputa, do rezervnih dijelova (ako ih imate). Možda otkrijete da nemate nikakve podatke za neki uređaj, ili pak da imate dokumentaciju za uređaj koji je davno otpisan i završio u reciklažnom dvorištu. U svakom slučaju, ovakva organizacija pomoći će vam i u slučaju bilo kakvog gubitka ili krađe uređaja.

Pregledajte uređaje koje koristite

Iako većinom koristimo pametne telefone i računala svakodnevno, znate li što je sve instalirano na tim uređajima? I trebaju li vam svi ti programi odnosno aplikacije? Uzmite si vremena i pregledajte svoje računalo ili pametni telefon. Upoznajte se sa svime što vaš uređaj nudi i može. Možda otkrijete nešto novo za što niste ni znali da imate.

Pobrinite se za svoje podatke

Napravite sigurnosne kopije najvažnijih podataka - onih bez kojih ne biste željeli ostati. Napravite popis (pohranite ga na sigurno mjesto) lozinki koje koristite. Primijetili ste da koristite istu lozinku za više servisa? Ovo je izvrsno vrijeme da ih promijenite. Prebacite fotografije, snimke i dokumente koje nikako ne želite izgubiti na vanjski disk ili pohranite u oblaku. Tako ćete se osigurati da i u slučaju kvara računala ili pametnog telefona ipak sačuvate ono što vam je važno. Usput, pregledajte fotografije, snimke i videa - jesu li baš svi toliko bitni da ih želite sačuvati?

Lozinka (Foto: Getty Images) Pohranjujete sve svoje lozinke u internetski preglednik? To možda baš i nije najpametnije rješenje

Ažurirajte sve što se ažurirati treba

Provjerite jesu li vam operativni sustavi i ostali programi koje koristite ažurirani. Proizvođači softvera redovno izdaju sigurnosne zakrpe i ažuriranja. Neke od njih instaliraju se automatski, za druge je potrebna neka akcija korisnika.
Pogledajte koje aplikacije uopće niste koristili u posljednje vrijeme. Jeste li uopće svjesni da su te aplikacije instalirane na vašem uređaju? Pametni telefoni nove generacije automatski analiziraju koje aplikacije koristite i "uspavljuju" one koje ne koristite pa je u postavkama lako pronaći popis nekorištenih aplikacija.

Prvo napravite kopiju, a tek onda brišite

Ako niste sigurni kako održavati kibernetičku higijenu ili koje programe i aplikacije možete sigurno ukloniti sa svog uređaja, potražite pomoć u servisu ili od osoba koje imaju takvo znanje. No, prije nego što obrišete bilo što, provjerite jeste li napravili sigurnosnu kopiju podataka. Za svaki slučaj.

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) Zbog pandemije je povećan digitalni otisak internetskih korisnika

Iako se popis ovih "zadataka" može činiti dugačkim i zastrašujućim, ako redovito provodite kibernetičku higijenu, ona će vam ući u rutinu i neće zahtjevati više od nekoliko minuta, a ojačat će vašu kibernetičku sigurnost i olakšati digitalni život.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti