Poražavajući podaci: Govor mržnje i zlostavljanje na internetu porasli su za 20 posto tijekom pandemije

Problem je što se dobar dio zlostavljanja i govora mržnje ne prijavljuje, pa oni koji koji zlostavljaju i potiču govor mržnje, ne snose nikakve posljedice niti shvaćaju da to što rade nije u redu.

Martina Čizmić | 17.11.2021. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od pošasti digitalnog života i društvenih mreža, zasigurno je i govor mržnje. Skriveni iza različitih pseudonima, korisnici mogu bilo kad i bilo gdje napisati gotovo bilo što - i proći nekažnjeno.

Kad je pandemija prisilila gotovo cijeli svijet da svoje živote preseli u virtualni digitalni svijet, problem govora mržnje postao je još izraženiji. Prema podacima objavljenima u novoj studiji, govor mržnje na internetu u SAD-u i Velikoj Brtianiji porastao je za 20 posto od početka pandemije.

Slika nije dostupna Počinje istraživanje o rizičnom ponašanju i seksualnom uznemiravanju na internetu među srednjoškolcima

Analiza govora mržnje otkrila je da se on najčešće javlja oko aktualnih vijesti kao što su proglašenje početka pandemije u ožujku 2020., prosvjedi Black Lives Matter u lipnju 2020. i slični.

Dobrotvorna organizacija usmjerena na mlade, Ditch the Label, koja je naručila studiju, upozorila je kako je primjećen porast, ali i sve ekstremniji govor mržnje te zlostavljanja na internetu. Među najekstremnijim slučajevima su oni u kojima su bile prijetnje smrću, ali i omalovažavanje i prijetnje u stvarnom životu.

Ranija istraživanja su pokazala da ljudi koji zlostavljaju i trolaju obično imaju nisko mentalno zdravlje, traumu, možda se nalaze u obitelji zlostavljača, a vjerojatno su i sami bili žrtve zlostavljanja, ističe direktor Ditch the Labela, Liam Hackett.

Dodaje i kako su dosad i osjećaj da nemaju kontrolu nad svojim životima doveli do stvaranja "savršenih uvjeta" za zlostavljanje na internetu.

Problem je što se dobar dio zlostavljanja i govora mržnje ne prijavljuje, pa oni koji koji zlostavljaju i potiču govor mržnje, ne snose nikakve posljedice niti shvaćaju da to što rade nije u redu.

Slika nije dostupna Nasilje putem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje je stvarno i sve češće: Znate li ga prepoznati i spriječiti?

Normalizirali smo govor mržnje i zlostavljanje i to je dio problema, to ne bismo trebali smatrati dijelom normalnog života, upozorava Hackett.

Smatra kako bi trebalo uvesti edukaciju od najranije dobi kako bi djeca, a onda i mladi razumjeli utjecaj zlostavljanja i govora mržnje na internetu kao i opasnosti online radikalizacije.

Također, dio je skupine koja razvija prijedlog zakona o sigurnosti na internetu koji bi zakonski obavezao društvene mreže da se pobrinu za svoje korisnike, što bi po Hackettu bio korak u pravom smjeru.

 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti