Poražavajući podaci: Procjenjuje se da u svakom trenutku na internetu aktivno djeluje više od 750.000 seksualnih predatora koji ciljaju djecu

Hrvatski policajci unazad više godina izravno su angažirani u provedbi preventivnih kampanja na lokalnim razinama, ali i na izradi edukativnih videomaterijala.

Hina | 02.06.2022. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Uz sve dobrobiti interneta djeca su najizloženija rizicima štetnih sadržaja poput bullyinga, groominga pa sve do seksualnog iskorištavanja ili radikalizacije, istaknuo je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na WeProtect Global Alliance Summitu u Bruxellesu.

Uz europske uredbe i uspostava Europskog centra za suzbijanje seksualnog iskorištavanja djece dodani se napredak očekuje od hrvatskog Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja od 2022. do 2027. te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Slika nije dostupna Istraga šokirala otkrićem unutar metaversa: Djeca su izložena seksu, rasističkim uvredama i prijetnjama silovanjem

Njima dodatno jačamo mjere prevencije, osnažujemo izobrazbu stručnjaka za rad s djecom žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja, ali isto tako se fokusiramo i na rad s počiniteljima kako bismo smanjili broj recidiva njihovog devijantnog ponašanja, rekao je ministar.

Sudionike Globalnog summita WeProtect Global Alliance izvjestio je da su hrvatski policajci unazad više godina izravno angažirani u provedbi preventivnih kampanja na lokalnim razinama, ali i na izradi edukativnih videomaterijala.

Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece na internetu postala su globalno raširena, što je dovelo do stvaranja kriminalnih tržišta s tim sadržajima, upozorava MUP.

Slika nije dostupna Kako se nositi s lošim stranama interneta? Savjete daju oni koji "žive" na internetu

Procjenjuje se da u svakom trenutku na internetu aktivno djeluje više od 750.000 seksualnih predatora, koji razmjenjuju materijale o seksualnom zlostavljanju djece, emitiraju uživo, iznuđuju djecu da sama proizvode materijal ili ih pripremaju za daljnje zlostavljanje.

WeProtect Globalni savez za okončanje seksualnog iskorištavanja djece na internetu čini ukupno 98 država iz cijelog svijeta, 54 privatne kompanije kao što su Google, Facebook, TikTok, Microsoft, Amazon, Intel, Yahoo, Twitter... 67 udruga civilnog društva i 9 međunarodnih i međuvladinih organizacija i asocijacija.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Govor mržnje i zlostavljanje na internetu porasli su za 20 posto tijekom pandemije

Članice zajednički provode niz aktivnosti u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja djece na internetu, jačanju zaštite žrtava, identificiranju i procesuiranju prijestupnika, podizanju svijesti i smanjenju dostupnosti dječje pornografije na internetu, ističe MUP.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti