Pored Zemlje prolijeću asteroidi veličine kuće, a očekuje nas i jedan veličine - zrakoplova

Spomenuti asteroidi moći će se promatrati tek specijaliziranim teleskopima, a znanstvenici će njihov prolazak iskoristiti kako bi ih proučili i tako prišli korak bliže razumijevanju ovih svemirskih objekata i njihovih funkcija.

Martina Čizmić | 15.10.2024. / 14:30

Asteroid blizu Zemlje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iako na lijepi i sunčan dan ne izgleda kao da se nešto događa u Zemljinoj blizini, zapravo je prilično "gužvovito". Točnije, blizu Zemlje će danas proći, ni manje, ni više nego četiri asteroida, od kojih su tri najveća veličine kuće.

NASA-in Jet Propulsion Laboratorij (JPL), najavio je njihov prolazak u blizini Zemlje danas. No, razloga za brigu nema.

Kako ističu iz JPL-a, asteroidi promjera 14 i 16 metara nazvani 2024 TO4, TO9 i TX11, proći će na dovoljno velikoj udaljenosti da neće stvarati nikakvu opasnost za život na Zemlji. Ali će itekako biti zanimljivi znanstvenicima za proučavanje.

Zanimljivo je da će uz njih u blizini Zemlje proći i jedan manji asteroid veličine svega četiri metra (2022 TB41), a u četvrtak bi pored Zemlje trebao "proletjeti" asteroid 2024 SD2 za koji znanstvenici procjenjuju da ima promjer od 25 metara (odnosno veličine komercijalnog zrakoplova).

Lansiranje ESA-ine sonde "Prvi put u povijesti čovječanstva imamo mogućnost braniti planet": Lansirana sonda u sklopu misije obrane Zemlje

Iako se iz naše perspektive ovi asteroidi čine velikima, u svemirskim mjerilima radi se tek o sićušnim zrncima. Naime, kako pojašnjavaju iz JPL-a, tek se objekti veći od 150 metara u promjeru, koji se Zemlji približe na udaljenosti manjoj od 7,5 milijuna kilometara (ili 19,5 puta udaljenosti od Mjeseca) smatraju potencijalno opasnim objektima.

Spomenuti asteroidi moći će se promatrati tek specijaliziranim teleskopima, a znanstvenici će njihov prolazak iskoristiti kako bi ih proučili i tako prišli korak bliže razumijevanju ovih svemirskih objekata i njihovih funkcija.

Inače, zanimljivo je da se Zemlja ovih dana očito nalazi u svemirskom "plesu s asteroidima i jednim kometom". Astronomi već danima promatraju komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) i njegov spektakularni rep, a noćas su u blizini Zemlje prošla i tri također značajna asteroida veličine kuće. Naravno, bez ugrožavanja života na Zemlji.

Asteroid veličine automobila, 2024 TA12, približio se Zemlji prilično blizu (manje nego što je udaljenost Zemlje i Mjeseca), ali je njegova putanja bila dovoljno predvidljiva da nije predstavljao opasnost za naš planet.

Druga dva bila su nešto veća, 2021 TK11 veličine autobusa i 2024 TH3 veličine kuće, ipak su se držali podalje od Zemlje, ali dovoljno blizu da ih znanstvenici zamijete, prouče i "pošalju" na nastavak putovanja svemirom.

Asteroid blizu Zemlje, ilustracija Zemlja će za koji dan dobiti gosta: Uz Mjesec će se pojaviti i "mini mjesec"

Iz JPL-a ističu kako je svako opažanje asteroida, ma kako on malen ili dalek bio, važno, jer povećava točnost s kojom astronomi mogu predvidjeti gdje će se taj objekt naći za nekoliko godina ili desetljeća. A to može znači i dovoljno vremena za pripremu za eventualan "bliski susret".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti