Porođaj u svemiru za šest godina realnost?

Prvi inkubator u svemiru trebao bi zaživjeti 2021., a porođaj se očekuje 2024. godine.

Martina Čizmić | 26.10.2018. / 11:08

Trudnoća i porođaj (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Premda zamisao o porođaju u svemiru zvuči kao zaplet iz nekoga znanstvenofantastičnog filma, znanstvenici vjeruju da bi on za šest godina mogao postati realnost, pišu britanski mediji.

Tvrtka "SpaceLife origin" objavila je da planira poroditi prvu bebu u svemiru 2024. godine i da za to traži volontere, pišu britanski mediji.

Kees Mulder, direktor i osnivač tvrtke, smatra da, ako čovječanstvo planira postati multiplanetarna vrsta, mora naučiti kako se razmnožavati u svemiru.

Iz tvrtke kažu da kane stvoriti svojevrstan "svemirski inkubator", koji će se u orbitu s jajnim stanicama i spermom lansirati 2021. godine.

Kad se nađu u svemiru, embriji će se početi razvijati, premda pojedinosti o cijelom procesu još nisu u potpunosti jasne. Nakon četiri dana inkubator bi se trebao vratiti na Zemlju, gdje se odvijaju stvarna trudnoća i porođaj. Tvrtka porod prve bebe u svemiru planira 2024.

Njezin glasnogovornik rekao je da bi, tijekom misije koja će trajati između 24 i 36 sati, žena trebala roditi izvan Zemlje, u pratnji dobro obučenog i visokokvalitetnog medicinskog tima.

Pažljivo pripremljen i nadziran proces predvidjet će sve potencijalne rizike za majku i dijete, po uzoru na zapadnjačke standarde kakvi postoje na Zemlji, pojasnio je glasnogovornik.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti