Posebna pozornost posvećena je tehnologiji: S ovom će loptom Hrvati zabijati na Euru

Zahvaljujući naprednim tehnološkim rješenjima u lopti u prvom planu trebala bi biti igra, a ne suđenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2024. / 13:30

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Kada ovog petka u 21 sat lopta krene s centra, Njemačka i Škotska prvu utakmicu Europskog prvenstva u nogometu zaigrat će s potpuno novom loptom u kojoj je velika pozornost posvećena tehnološkim rješenjima. Službenu loptu potpisuje Adidas, a nazvana je FUSSBALLLIEBE, što znači - ljubav prema nogometu. Nova će lopta, nadamo se, omogućiti da suđenje na Euru bude u drugom ili trećem planu, a da u fokusu nakon svake utakmice bude sama igra, odnosno nogomet i igrači.

Liverpool Dobro pratite Liverpoolove utakmice, možda primijetite promjene u taktici koje su uvedene zbog umjetne inteligencije

Lopta je posebna po ugrađenom čipu i tehnologiji Connected Ball, kakva se koristila i na prijašnjem SP-u u Katru. U samoj lopti nalazi se poseban senzor koji cijelo vrijeme bilježi različite podatke - njih čak 500 u sekundi, a sinkronizirana je s brojnim kamerama koje se nalaze na stadionu i prate pozicije svih igrača na terenu. Zahvaljujući podacima koji se dobiju iz lopte te praćenju pozicija igrača na terenu, brzo i jednostavno može se izračunati točna pozicija svih igrača u vrijeme dodira lopte. Ti su podaci ključni za donošenje odluka o zaleđu, pa bi se svaka takva odluka trebala donositi puno brže, a rezultati bi trebali biti u potpunosti točni jer više neće biti manualnog povlačenja crte po terenu, kada su moguće i pogreške.

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Za donošenje odluka o zaleđu danas u prosjeku treba čekati čak 75 sekundi, dok bi Adidasova povezana lopta u kombinaciji s drugim tehnološkim rješenjima donošenje te odluke trebala smanjiti na samo - 25 sekundi. Pored toga, zahvaljujući ovoj tehnologiji moći će se odmah prikazati 3D animacija situacije potencijalnog zaleđa ne samo gledateljima ispred malih ekrana već i na semaforima na stadionima.

Donošenje brzih odluka o zaleđu samo je jedna od prednosti ugrađenog čipa i tehnologije. Kako se zahvaljujući čipu detektira svaki dodir igrača s loptom, moći ćemo saznati je li netko dotakao loptu kada je išla prema golu, ali i npr. je li igrač igrao rukom u kaznenom prostoru ili nije. Prednosti su brojne i upravo podaci ove tehnologije mogu odlučiti pobjednika u utakmicama i utjecati na plasman ekipa na Euru.

EA Sports FC24 Novo ruho najpopularnije nogometne videoigre: FIFA je otišla u povijest, stiže EA Sports FC 24

Dok je velika pozornost posvećena tehnologiji u samoj lopti, iz Adidasa naglašavaju i ostale važne opcije poput "revolucionarne jezgre" koja je namještena za točnost i dosljednost, uz maksimalni oblik i zadržavanje zraka, zatim poliuretansku kožu s mikroteksturama i makroteksturama koja poboljšava aerodinamiku, a naglasili su i korištenje održivih materijala na biološkoj bazi.

Izvor: Adidas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti